Kako je Apple-ov tajni automobilski projekat pomogao kineskom BYD da zavlada tržištem

Nakon deset godina rada na sopstvenom automobilu, Apple je ukinuo svoj projekat, ali su tehnologije razvijene tokom njega i dalje u upotrebi od strane kineskog proizvođača BYD

Kako je Apple-ov tajni automobilski projekat pomogao kineskom BYD da zavlada tržištem

Godinama su kružile glasine da Apple radi na futurističkom autonomnom automobilu, da je u saradnji sa Volkswagenom, pa čak i da imao potencijalni dogovor za kupovinu McLaren-a u jednom trenutku. To se nikada nije desilo i projekat je ukinut nakon deset godina, ali sada se čini da su neke od tehnologija razvijene u Apple-ovom programu automobila pronašle svoj put u automobile koje proizvodi drugi proizvođač.

Proizvođač iPhone-a je navodno radio sa kineskim proizvođačem automobila BYD “godinama”, objašnjava Bloomberg. Dve kompanije su zajedno razvile baterije dugog dometa koje su formirale osnovu za vrstu ćelija koje BYD danas koristi u svojim modelima:

“Apple i kompanija sa sedištem u Šenženu udružili su se oko 2017. godine da izgrade baterijski sistem koristeći litijum-gvožđe-fosfatne ćelije”, rekli su ljudi koji su tražili da ostanu anonimni. Tehnologija je bila dizajnirana da ima duži domet i bude bezbednija od tipičnih baterija za električna vozila u to vreme.

Apple je daleko dogurao u razvoju električnog automobila

Iako Apple ne poseduje nijednu tehnologiju koja se koristi u trenutnim BYD-ovim Blade baterijama, partnerstvo pokazuje koliko je daleko proizvođač iPhone-a otišao u svojim naporima da proizvede automobil. Tehnološki gigant je trošio oko milijardu dolara godišnje tokom protekle decenije na projekat vozila — često viđen kao jedna od kompanijinih “sledećih velikih stvari” — pre nego što ga je ukinuo u februaru.

Tehnologija koju je Apple razvio sa BYD-om bila bi visoko prilagođena za planirano vozilo, prema rečima upućenih. Kao deo tajnog partnerstva, Apple-ovi inženjeri su doneli stručnost u naprednim baterijskim paketima i upravljanju toplotom, rekli su oni. BYD je doprineo proizvodnim znanjem i napretkom u korišćenju litijum-gvožđe-fosfatnih ćelija — bolje poznatih kao LFP.

BYD sada koristi Blade baterijsku tehnologiju u čitavoj svojoj liniji električnih automobila, a portparol kompanije je rekao za Bloomberg da ona “poseduje kompletna vlasnička prava i prava na patente za Blade bateriju”.

Tehnologija se ističe po načinu na koji raspoređuje litijum-gvožđe-fosfatne ćelije koje BYD koristi u svojim automobilima, objašnjava Autoevolution. Ovo je bio Apple-ov doprinos projektu, izveštava sajt, jer prati sličnu metodu kako tehnološki gigant slaže ćelije u proizvodima kao što su njegovi laptopovi:

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

“U to vreme, Apple je radio na nekoliko različitih baterijskih tehnologija, koristeći elemente poput nikla i alkalnih materijala. Takođe je uložio milione dolara u dizajn i inženjering baterijskih paketa koji bi omogućili optimizaciju prostora za poboljšanu gustinu energije. Kombinovanjem BYD-ove LFP tehnologije sa Apple-ovim dizajnom paketa, kompanija iz Kupertina je verovala da može proizvesti bezbedan baterijski sistem dugog dometa za svoj projekat automobila.”

Apple se navodno povukao iz saradnje sa BYD-om i širom automobilske industrije bio u potrazi za drugim partnerom za baterije. Potraga je bila kratkog daha, međutim, i tehnološki gigant je ranije ove godine, nakon deset godina rada na projektu, odustao od svoje inivijative da izgradi sopstveni automobil, piše Jalopnik.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi