Kriminalci koriste Starlink za ilegalno rudarenje u Amazonu

Kako Starlink postaje dostupniji, čak i u najzabačenijim delovima zemaljske kugle, tako dobijamo i sve više izveštaja da se koristi u pogrešne svrhe

Kada je pre tri godine Ilon Mask lansirao uslugu satelitskog interneta pomoću Starlink SpaceX infrastrukture, ideja mu je bila da poveže ljude i preduzeća širom sveta – posebno u udaljenim oblastima.

U Brazilu su Starlink internet terminali uradili upravo to. Ali, prema istrazi Associated Press, neki od tih terminala pomažu u ilegalnim rudarskim operacijama u pojedinim delovima Amazona, gde su takve aktivnosti kontaminirale vodene puteve i izazvale širenje bolesti i gladi.

U poslednjih pet nedelja, sedam Starlink terminala je pronađeno i zaplenjeno na ilegalnim rudarskim lokacijama na Janomami području, najvećem brazilskom domorodačkom regionu, rekla je za AP brazilska ekološka agencija Ibama.

Pre Starlinkovog internet servisa, kriminalci su se oslanjali na teške, stacionarne antene, i internet veza je često bila nepouzdana. Kada bi menjali lokaciju ili bežali od policije, često su ostavljali tu internet opremu za sobom, piše AP.

Međutim, sada koriste Starlink terminale za planiranje, logistiku, plaćanje, pa čak i da predvide gde bi i kada moglo da dođe do racije, preneo je Business Insider.

Brazil je prvi put dobio pristup Starlinku tokom prošle godine. Tada je Mask napisao na Twitteru da je uzbuđen što će povezati 19.000 škola u ruralnim oblastima Brazila.

Kako Starlink bude sve rasprostranjeniji, može se očekivati i više slučajeva zloupotrebe. Prošle godine usluga se proširila na svih sedam kontinenata. Do kraja 2022. broj korisnika je naglo porastao na više od milion širom sveta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi