Lenovo tuži Asus zbog kršenja patenata u više oblasti

Kineski tehnološki gigant Lenovo tuži Asus, tajvanskog hardverskog proizvođača jer je, tvrdi, prekršio više patenata u oblasti hardvera, softvera i povezivanja

Lenovo tuži Asus zbog kršenja patenata u više oblasti

Hongkonška kompanija tvrdi da njen tajvanski rival u Asus Zenbook laptop računarima ima čak četiri njena patenta. Zbog toga, korporacija Lenovo tuži Asus jer je navodno tehnologiju u vezi sa bežičnom komunikacijom, dijagonalnim pomeranjem tačpeda i šarkom koja omogućava laptopu da se pretvori u konfiguraciju tableta tajvanski proizvođač uvrstio u svoje uređaje kršeći njena patentna prava.

Tužba je podneta pred američkim Federalnim sudom u Kaliforniji, ali ni jedna kompanija za sada nije iznosila dodatne informacije o ovom slučaju. U saopštenju za medije, Lenovo kratko objašnjava da je njegova tužba odgovor na akcije tajvanske kompanije koja je nju tužila u avgustu 2023. pred sudom u Minhenu u vezi sa „ćelijskim tehnologijama“. Tada je kineski gigant ponudio rešenje unakrsnog licenciranja, ali od toga izgleda ništa nije bilo.

Lenovo važi za najvećeg svetskog proizvođača računara, a tvrdi da je njegova tehnologija protivno pravilima pronađena u Asus Zenbook Pro i Zenbook Flip 14 laptop uređajima, zbog čega traži za sada nepoznati iznos novčane naknade. U to spada izgubljena dobit od njegovih patenata i autorska naknada, kao i sudski nalog kojim se trajno blokira dalje kršenje patenata.

Kineska kompanija može da se pohvali sa više od 28 hiljada lansiranih patenata i još 14 hiljada koji su trenutno u procesu priznavanja, što kako tvrdi, svedoči o posvećenosti kompanije i inovacijama u stvaranju „prvih koraka“ u industriji.

Na drugoj strani, tajvanski Asus imao je oko pet hiljada patenata početkom 2021. godine, dok je do kraja prošle godine došao do brojke od šest hiljada, što je i dalje neuporedivo manji broj od njegovog kineskog rivala.

Glavni Lenovo službenik za intelektualnu svojinu Džon Malgru samo je kratko povodom ovog slučaja izjavio da u kompaniji „osećaju da je došlo vreme da aktivnije afirmišu svoj portfolio patenata“ kako bi postigli veću ravnotežu u licenciranju.

„Iako je sudski postupak uvek poslednji izbor kompanije Lenovo, verujemo da moramo da zaštitimo našu intelektualnu svojinu dok nastavljamo da podstičemo transparentnost u licenciranju kako bismo omogućili stalna ulaganja u inovacije. To će obezbediti da korisnici širom sveta mogu da imaju koristi od širenja pristupačne tehnologije“, kaže Malgru u saopštenju za medije.

Međutim, detaljnije komentarisanje slučaja nijedna od kompanija nije komentarisala jer je postupak u toku.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi