Microsoft planira otpuštanja, iz firme odlazi više od 10.000 inženjera

U skladu sa novim nepopularnim trendovima, Microsoft planira da otpuštanja oko 1% svoje inženjerske radne snage i tako se spremi za loš period koji predstoji.

Prema izvorima bliskim kompaniji Microsoft planira otpuštanja više od 10.000 inženjera u narednih nekoliko dana, piše Bloomberg. Ovo nije prvi put da Microsoft otpušta deo svoje radne snage, jer je kompanija već to radila u julu i oktobru prošle godine. Tada su eliminisane otvorene pozicije i pauzirano zapošljavanje u raznim grupama.

Prema navodima, ovaj talas otpuštanja bi mogao da bude najveći i da ozbiljno pogodi inženjere ove kompanije. Sa druge strane, velike tehnološke kompanije kao što su Amazon, Meta i Salesforce otpustile su nekoliko desetina hiljada svojih radnika u poslednjih nekoliko meseci, pa ova najava kompanije Microsoft ne bi trebala previše da iznenadi.

Microsoft je do sada preduzimao konzervativne korake kako bi se suočio sa pogoršanjem globalnih ekonomskih izgleda i potencijalom za produženo usporavanje potražnje za softverom i uslugama. Najave otkaza stigle su nekoliko nedelja nakon što je CEO ove kompanije Satja Nadela upozorio na dvogodišnji težak period koji očekuje tehnološku industriju. On je dodao da Microsoft „nije imun na globalne promene“ i naveo da tehnološke kompanije moraju da budu efikasnije da bi opstale.

Otpuštanja širom industrije

Akcije ove kompanije su pale za 23% u prošloj godini, ali nisu doživele veliki pad kada je Sky News objavio kompanija planira da otpusti hiljade radnih mesta. Predviđa se da će Microsoft ostvariti rast prodaje od 2% u drugom fiskalnom kvartalu, što bi bilo najsporije povećanje prihoda od fiskalne 2017. Od tada, poslovanje u oblasti cloud računarstva podstaklo je ponovni rast, ali je čak i to poslovanje počelo da usporava u protekloj godini.

Ono što je pozitivno je da je, uprkos ovim najavama, kompanija Microsoft ipak čekala duže od mnogih drugih tehnoloških lidera da značajno smanji broj zaposlenih. Amazon otpušta više od 18.000 zaposlenih, što je najveće smanjenje broja u svojoj istoriji. Meta je najavila opsežno otpuštanje radnih mesta prošle jeseni, a Twitter je od dolaska Ilona Maska smanjio svoju radnu snagu na pola. Pomenuti proizvođač cloud softvera Salesforce otpustio je oko 10% radnika početkom godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi