Microsoft prodaje Activision cloud gejming prava Ubisoft-u kako bi zadovoljio UK regulatore

Microsoft će morati da proda Activison cloud gejming prava Ubisoft-u, kako bi zadovoljio UK regulatorna tela koja se brinu za monopolsku poziciju na tržištu

Microsoft prodaje Activision cloud gejming prava Ubisoft-u kako bi zadovoljio UK regulatore

Restrukturiranje originalne ponude došlo je kao posledica zabrinutosti regulatornih tela Velike Britanije oko konkurencije na cloud gejming tržištu. Novi uslovi ponude su sada predmet novog istražnog postupka regulatornog tela koji bi mogao da traje do 18. oktobra, prenosi TheVerge.

UK Competition and Markets Authority (CMA) je regulatorno telo Velike Britanije koje je izrazilo svoju zabrinutost oko uticaja predložene kupovine na cloud gejming tržište. Upravo zbog toga je Microsoft najavio restrukturiranje postojećeg predloga kupovine, kako nova situacija na tržištu ne bi kreirala monopolsku poziciju.

„Ovo uključuje sklapanje sporazuma koji je na snazi pri zaključenju našeg spajanja. Sporazum prenosi prava na cloud strimovanje za sve aktuelne i nove Activision Blizzard PC i konzolne igre objavljene u narednih 15 godina, na Ubisoft Entertainment SA, vodećeg globalnog izdavača igara. Prava će biti prenesena zauvek”, izjavio je Bred Smit, jedan od izvršnih direktora kompanija Microsoft.

Novi ugovor znači da ako Microsoft zaključi svoj predloženi ugovor onda neće moći da ekskluzivno objavljuje Activision Blizzard igre Xbox Cloud Gaming servisu. Ovo takođe znači i da Microsoft neće moći da kontroliše isključivo uslove licenciranja Activision Blizzard igara na konkurentskim servisima.

„Ubisoft će platiti kompaniji Microsoft prava na cloud striming za Activision Blizzard igre kroz jednokratnu uplatu i kroz tržišni mehanizam veleprodajnih cena, uključujući opciju koja podržava određivanje cena na osnovu korišćenja“, objašnjava Smit. „To će takođe dati kompaniji Ubisoft priliku da ponudi igre Activision Blizzard-a cloud gejming servisima koji pokreću ne-Windows operativne sisteme.“

Activision Blizzard igre dolaze na Ubisoft Plus Multi Access pretplatu

Ubisoft će takođe dodati Activision Blizzard igre svojoj Ubisoft Plus Multi Access pretplati, koja je dostupna na PC-u, Xbox-u, Amazon Luna i na PlayStation-u preko Ubisoft Plus Classics-a.

Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) prvo je blokirala kupovinu u aprilu navodeći zabrinutost oko cloud igara, pre nego što je pristala na pregovore sa Xbox proizvođačem. U međuvremenu Microsoft je dobio Federalnu trgovinsku komisiju (FTC) SAD na američkom saveznom sudu prošlog meseca i time otklonio i poslednju prepreku u matičnoj državi.

Novi ugovor o kupovini sada znači i novu istragu CMA, sa zakonskim rokom postavljenim na 18. oktobar. Izvor koji je upoznat sa planovima kompanije Microsoft izjavio je za The Verge da kompanija sada ne očekuje da će finalizira svoj ugovor sa Activision Blizzard do početka oktobra.

Globalna zabrana do okončanja istrage

U međuvremenu, CMA je nametnuo konačnu naredbu za prvobitni Microsoft ugovor, zabranjujući ga širom sveta, dok istražuje novo restrukturiranje predložene Activision Blizzard akvizicije. CMA napominje da će „Ubisoft takođe moći, uz naknadu, da zahteva od kompanije Microsoft da prilagodi Activision naslove operativnim sistemima koji nisu Windows, kao što je Linux, ako odluči da koristi ili licencira prava na cloud striming na Activision naslove za cloud servis za igre koji pokreće operativni sistem koji nije Windows.”

Međutim, nova transakcija neće uticati na Microsoft obaveze prema Evropskoj komisiji. Microsoft je sklopio nekoliko ugovora o igrama u oblaku i regulatori EU su odobrili ugovor Activision Blizzard zahvaljujući besplatnoj licenci za potrošače u zemljama EU koja bi im omogućila da strimuju putem „bilo koje usluge cloud striminga igara po svom izboru“ svih sadašnjih i budućih Activision Blizzard računara i konzolne igre za koje imaju licencu.

„Ugovor sa kompanijom Ubisoft je strukturiran tako da će Microsoft i dalje imati potrebna prava da u potpunosti poštuje svoje zakonske obaveze prema svojim obavezama prema Evropskoj komisiji, kao i svoje postojeće ugovorne obaveze prema drugim provajderima cloud striming igara, uključujući kompanije Nvidia, Boosteroid, Ubitus i Nvare“, kaže Smit.

18. oktobar je poslednji dan za odluku

CMA će sada proceniti prerađeni dogovor u narednim nedeljama i doneti odluku do 18. oktobra. „Ovo nije zeleno svetlo. Pažljivo i objektivno ćemo proceniti detalje restrukturiranog ugovora i njegov uticaj na konkurenciju, uključujući i komentare trećih strana“, kaže Sara Kardel, izvršna direktorka CMA. „Naš cilj se nije promenio – svaka buduća odluka o ovom novom ugovoru će obezbediti da rastuće tržište cloud igara i dalje ima koristi od otvorene i efikasne konkurencije koja pokreće inovacije i izbor.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi