UK regulatori blokirali kupovinu Activision Blizzard, novi problemi za Microsoft

Microsoft je naišao na ogromnu prepreku u Velikoj Britaniji sa svojim planovima da za 68,7 milijardi dolara preuzme gejming giganta Activision Blizzard

UK regulatori blokirali kupovinu Activision Blizzard, novi problemi za Microsoft

Britanska Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) blokirala je proces akvizicije Activision Blizzard vredan 68,7 milijardi dolara od strane tehnološkog giganta, kompanije Microsoft. Nakon višemesečne analize tri miliona Microsoft i Activision dokumenata i više od 2.100 mejlova od javnosti, regulatorno telo je zaključilo da bi akvizicija mogla da “promeni budućnost brzorastućeg tržišta cloud gejminga, što bi dovelo do smanjenja inovacije i manjeg izbora za gejmere u Velikoj Britaniji”.

Microsoft kaže da će uložiti žalbu na odluku, ali to predstavlja ozbiljan udarac za nade ove kompanije da će kupiti Activision Blizzard i verovatno će sprečiti kompaniju da završi jednu od najvećih akvizicija u gejming industriji ikad, piše The Verge.

CMA procenjuje da Microsoft kontroliše oko 60 do 70 procenata globalnog udela u cloud gejmingu i da bi dodavanjem franšiza kao što su Call of Duty, Overwatch i World of Warcraft dobili još veću prednost.

Microsoft je pokušao da ublaži ove zabrinutosti time što je potpisivao ugovore kako bi omogućio da Xbox PC igre rade i na drugim cloud gejming servisima, poput onih koje nude Nvidia, Boosteroid ili Ubitus. Sličan dogovor je gigant postigao i sa kompaniom Nintendo nedavno, kada se obavezao da će Call of Duty biti dostupan na Nintendo konzolama u narednih deset godina ako akvizicija prođe. Međutim, CMA smatra da to nije bilo dovoljno.

Britansko regulatorno telo je takođe naglasilo da bi akvizicija „standardizovala odredbe i uslove pod kojima su igre dostupne“, umesto da se održava otvoreno i konkurentno cloud gejming tržište.

Žalba koju će Microsoft uložiti će pomeriti planove da se akvizicija završi do kraja jula. Da bi akvizicija prošla, ona mora da bude odobrena od strane regulatornih tela u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji. CMA je prva od tri regulatorne agencije koja je donela odluku. Ukoliko druga regulatorna tela blokiraju akviziciju, Microsoft će morati da plati kompaniji Activision Blizzard tri milijarde dolara kao naknadu za raskid ugovora.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Glupost je što se MS uopšte upuštao u ovu avanturu...

    Lovu je trebalo usmeriti u sad već ozbiljan portfolio studija, koje imaju u svom vlasništvu. Eventualno deo love dati za ekskluzivitet na CoD po uzoru na Sony, kad istekne trenutni ugovor.

  2. @Markic zbog čega mislis da ovaj potez kupovine AB ne bi vise doneo para vlasnicima MS? Sve je u parama i profitu u korporativnom svetu i pokazivanju da imas moc - a to je bas upravo pokusaj kupovine AB.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi