Na leto putujte na more uz besplatan internet u avionu

Nema više restrikcije interneta u avionu, sve ukazuje da ćemo na leto u Grčku gledajući You Tube za vreme leta, bez ikakvih ograničenja i troškova

Na leto putujte na more uz besplatan internet u avionu

Gasi telefon u avionu, em nema interneta ili je dostupan na kašičicu, tek veliki je problem kada treba nekome da pošaljete poruku, neki poslić u “cloud-u” da završite ili prekratite vreme tokom leta pretražujući internet sadržaje. Ako i postoji Wi-Fi u avionu mora dodatno da se plati. Srećom ovog leta je velika verovatnoća da ćete na more uz besplatan internet u avionu.

Evropska vazduhoplovna mreža (EAN) proširuje svoje usluge u regionu Mediterana, tako da od sada možete dobiti bolji internet pristup u avionima koji lete na linijama u ovoj oblasti. Najveća grčka avio-kompanija, Aegean Airlines, posebno ima koristi od ove mere, jer svim putnicima od sada nudi besplatan pristup internetu.

EAN će koristi LTE zemaljsku mrežu širom Evrope

Deutsche Telekom i Viasat su odgovorni za internet koji obezbeđuje EAN tokom leta. EAN koristi evropsku LTE zemaljsku mrežu sa preko 300 baznih stanica i sa udaljenošću od 90 kilometara između baznih stanica, a koje pokrivaju prostor svih 28 država članica Evropske unije, kao i Švajcarsku i Norvešku. LTE radio ćelije pokrivaju do 150 kilometara i namenjene su da omoguće funkcionalne veze na visinama do 10 kilometara pri brzini do 1.200 km/h.

Satelitska S-talasna dužina kao rezerva

Mrežu upotpunjuje satelit na S-talasnoj dužini kompanije Inmarsat. EAN satelitska pristupna stanica u Nemei, Grčkoj, služi kao pristupna tačka između EAN satelita koji radi na S-opsegu i terminala mobilnih satelitskih usluga (MSS) u avionu. Satelit pruža podršku ako kojim slučajem veza sa LTE mrežom nije dovoljna.

Internet i kada letite na Kipar

Trenutno proširenje zemaljske mreže uključuje tri nove lokacije koje pokrivaju istočni deo Mediterana. Kako objašnjava Dojče Telekom, to će prvenstveno koristiti putnicima koji lete sa i na Kipar letovima kompanije Aegean Airlines. U principu, svih šest partnera sa EAN sertifikovanim avionima u ovom vazdušnom prostoru mogu da koriste mrežu sa internet pristupom.

Aegean Airlines nudi besplatan internet

Najveća avio-kompanija u Grčkoj je članica Star Alliance i za interkontinentalne letove je povezana sa kompanijom Lufthanza. Avio-kompanija nudi internet u avionu od 2022. godine, a besplatan pristup je omogućen od početka ove godine. Internet na letovima je dostupan u Airbus A320 i A321 avionima. EAN koristi lagane antene sa malim profilom koje su u pogledu fizičkih dimenzija izuzetno tanke u poređenju sa prethodnim Inmarsat Global Xpress antenama za isključivu vezu sa satelitima, što omogućava uštedu u troškovima održavanja i isplativost upotrebe.

Lufthanza ove godine počinje da isporučuje opremu

Lufthanza grupa planira da od četvrtog kvartala ove godine opremi više od 150 aviona na kratkim i srednjim relacijama pristupom internetu preko EAN mreže. Konkretno, opremanje novih aviona tipa Erbas A220/320 koji se nalaze u floti kompanija: Lufthanza, Austrian Airlines i odnedavno švajcarske kompanije Swiss, planirano je od četvrtog kvartala i trebalo bi da bude završeno u roku od dve godine. Lufthanza grupa takođe nudi besplatno slanje poruka u avionu, ako izaberete paket „Besplatne poruke“.

Putnici u tom slučaju mogu besplatno tokom leta, slati i primati poruke do mile volje na svom mobilnom telefonu ili tablet računaru. Međutim, uslov za to je da morate imati registrovan korisnički nalog, jer da biste koristili ovu opciju morate se prijaviti na FlyNet sa brojem uslužne kartice “Miles & More” ili sa e-mail adresom registrovanom na Lufthansa Group Travel ID. Veći stream paket se reklamira sa protokom do 4 Mbit/s i košta svega 6 evra, prenosi ComputerBase.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi