NASA Artemis 1 misija zakazana za 29. avgust: probni let do Meseca

NASA se priprema da ponovo pošalje čoveka na mesec.

Je li Kjubrik, je li java ili san, je li režirano ili je čovek zbilja na mesec kročio? Mesec je osvojen i to ne jednom, prvom uspešnom Apolo 11 misijom, već i u narednih pet navrata. Međutim, od 1972. godine ništa, ali kako prenosi Gizchina, NASA je rešena da čovek ponovo kroči na površinu drugog nebeskog tela.
Artemis 1 bez posade
Živimo u interesantnom trenutku što se tiče istraživanja svemira. Pre nekoliko meseci James Webb svemirski teleskop uspešno je pozicioniran i šalje izuzetne slike svemira, a sada govorimo o povratku čovečanstva na mesec. Prvi korak u tom nastojanju jeste upravo lansiranje misije imena Artemis 1 koje će se dogoditi kroz četiri dana, u ponedeljak u 20:33 po GMT vremenskoj zoni, što je “po naški” 10:30 ujutru. Za početak, podesite budilnik ukoliko volite malo duže da spavate, jer ovo nije nešto što bi trebalo da propustite. Samo poletanje obaviće se iz svemirskog centra Kenedi na Floridi.
Ovo takođe predstavlja i prvi svemirski let najmoćnije rakete visoke 98 metara koju je NASA ikada konstruisala – SLS (Space Launch System), a na kojoj će se nalaziti letelica imena Orion. Sama misija trajaće 42 dana i cilj je obilazak oko meseca i povratak nazad na zemlju. Samoj letelici biće potrebno nedelju dana da stigne do lunarne orbite u kojoj će ostati mesec dana pre povratka na zemlju. Na fotografiji ispod možete videti detaljan plan ove misije bez posade.
artemis1update.jpg
Artemis 3 je misija sa posadom
Nakon prve misije, Artemis 2 trebalo bi da bude prva misija sa posadom koja će za cilj imati obilazak oko meseca i koja će se prema trenutnim prognozama dogoditi 2024. godine. Nakon toga, misija imena Artemis 3 poslaće čoveka na mesec po prvi put nakon više od 50 godina. Ova misija planirana je za 2025. godinu, a cilj je sletanje na jedno od 13 potencijalnih mesta na južnom polu meseca. Naravno, izvođenje ove misije takođe zavisi od uspešnosti Artemis 1.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi