Nissan otvorio pogon za razvoj baterija za EV koje bi mogle značajno da obore cenu električnih automobila

Japanski proizvođač automobila ima za cilj da do 2028. godine izbaci na tržište ćelije sa potpuno čvrstim baterijama, uz očekivanje da mogu značajno da smanje cene električnih vozila.

 
Nissan je u petak predstavio fabriku za proizvodnju prototipa za laminirane potpuno čvrste baterije – tehnologiju koja potencijalno menja igru i koju se japanski proizvođač automobila nada da će izbaciti na tržište 2028.Novi objekat se nalazi u okviru Nissanovog istraživačkog centra u prefekturi Kanagava. Nissan će koristiti objekat za proučavanje materijala, dizajna i proizvodnih procesa koje će koristiti za proizvodnju prototipa solid-state baterija. Zatim, kompanija planira da uspostavi pilot proizvodnu liniju u svojoj fabrici u Jokohami u fiskalnoj 2024.Potpuno čvrste (solid-state) baterije mogle bi znatno pojeftiniti električna vozila. Nissan veruje da sa potpuno čvrstim baterijama može da dostigne 75 dolara po kWh u fiskalnoj 2028. i 65 dolara po kWh nakon toga. To bi dovelo EV na isti nivo troškova kao vozila na benzin, javlja Pocket-Lint.Nissan očekuje da će koristiti potpuno poluprovodničke baterije u širokom spektru EV segmenata, uključujući kamione, s obzirom na sve prednosti. Oni nude gustinu energije oko dvostruko veću od konvencionalnih litijum-jonskih baterija, znatno kraće vreme punjenja i mogu se napraviti od jeftinijih materijala.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi