Policija tražila podatke o klijentima VPN provajdera Mullvad

Švedska policija došla je sa nalogom, i tražila od popularnog VPN provajdera Mullvad korisničke podatke koje ova kompanija inače ne prikuplja

Policija tražila podatke o klijentima VPN provajdera Mullvad

Kompanija Mullvad saopštila je krajem aprila da je policija došla u sedište firme u Geteborg, sa nalogom za pretres, i zahtevala da zapleni kompjutere sa podacima o korisnicima ovog VPN provajdera. Kompanija Mullvad, čije su usluge veoma popularne među istraživačkim novinarima širom sveta, tvrdi da su podaci o korisnicima bezbedni, jer se, u skladu sa politikom privatnosti firme oni ni ne prikupljaju.

Objasnili smo im da nemaju razloga da očekuju da će naći to što traže i da bi, osim toga, takva zaplena bila ilegalna po švedskom zakonu. Nakon što smo im pokazali da naše usluge zaista tako funkcionišu i njihovog kosultovanja sa tužiocem, otišli su bez korisničkih podataka“, navodi se u saopštenju. Iz kompanije dodaju da je ovo prvi put da policija od njih zahteva ovakve stvari za 14 godina poslovanja.

Očekivanja od provajdera često pod znakom pitanja

Poenta korišćenja VPN-a je u tome da upravo zaštiti privatnost korisnika – u konkretnom slučaju, da vaš internet saobraćaj preusmerava preko servera provajdera, a da istovemeno kompanija koja to omogućava ne prikuplja vaše podatke. Među tim podacima se nalaze lokacija i IP adresa, a posebno bi bilo loše kada bi bilo ko sem vas tim podacima mogao da pristupi.

Skoro sve firme koje pružaju VPN usluge uglavnom se zaklinju da ne sakupljaju ove podatke i da to nikada ne bi uradile. Više incidenata u koje je bila uključena policija otkrilo je da su neke kompanije koja rade sa velikim brojem korisnika, uprkos tvrdnjama, ipak prikupljale korisničke podatke bez vaše saglasnosti, ili da su ih prikupljale baš po policijskom nalogu.

Razbijanje VPN provajdera 2017.

Ministarstvo pravde SAD 2017. ulovilo je dvadesetčetvorogodišnjeg Rajana Lina koji je na internetu uhodio svoju bivšu cimerku, kačio njene intimne fotografije i pravio lažne naloge sa njenim imenom.

Američki federalni biro (FBI) uspeo je da ga uhapsi upravo preko evidencije IP adrese, do koje je došao upravo uz pomoć VPN provajdera koji je Lin koristio – PureVPN.

Slučaj se završio pravedno, ali je takođe otkrio da je PureVPN čuvao informacije za koje su korisnici mislili da su privatne. PureVPN se od tada obavezao na politiku „nulte evidencije“, rekavši da koriste nezavisne revizije kako bi potvrdili svoju posvećenost, podseća Gizmodo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi