Predsednik Microsofta upozorava na rastuće strano mešanje u američke izbore i eskalaciju u finalnih 48 sati

Bred Smit ističe da će opasnost od stranog mešanja u američke predsedničke izbore porasti u poslednja 48 sata kampanje, upozoravajući na upotrebu veštačke inteligencije za širenje dezinformacija i manipulisanje javnim mnjenjem

Predsednik Microsofta upozorava na rastuće strano mešanje u američke izbore i eskalaciju u finalnih 48 sati

Predsednik kompanije Microsoft, Bred Smit, upozorio je da će opasnost od stranog mešanja u američke izbore porasti u poslednja dva dana predsedničke kampanje.

“Najopasniji trenutak će doći, mislim, 48 sati pre izbora”, rekao je Smit pred Senatskim obaveštajnim komitetom u sredu.

Smit je rekao da je to “lekcija koju treba naučiti” iz prošlogodišnjih izbora u Slovačkoj, na kojima je lažni audio snimak jednog od glavnih kandidata kružio internetom nekoliko dana pre izbora.

Strani činioci već šire manipulisane video zapise i lažne objave kako bi posejali neslogu oko američkih predsedničkih izbora, svedočili su Smit i drugi rukovodioci najvećih tehnoloških kompanija u zemlji.

Smit je rekao da je Microsoft ranije u sredu identifikovao “veštačkom inteligencijom poboljšan” video iz ruske grupe koji prikazuje potpredsednicu Kamalu Haris kako izgovara reči koje nije rekla na nedavnom skupu.

Grupe iz neprijateljskih zemalja, uključujući Rusiju, Kinu i Iran, širile su lažne informacije i novinske izveštaje o kampanjama Haris i Donalda Trampa, rekli su rukovodioci.

Saslušanje je uključivalo svedočenja Smita, predsednika i glavnog pravnog službenika kompanije Alphabet Inc., Kent Vokera, i Nika Klega, predsednika za globalna pitanja kompanije Meta Platforms Inc.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Demokratski senator iz Virdžinije, Mark Vorner, predsedavajući Senatskog obaveštajnog komiteta, nekoliko puta je izrazio frustraciju što kompanija X Ilona Maska nije poslala predstavnika da svedoči na saslušanju.

“Te napade delimično oblikuju novi razvoj događaja u oblasti veštačke inteligencije”, rekao je Voker, a prenosi Seattletimes.

“Vidimo neke strane državne činioce kako eksperimentišu sa generativnom veštačkom inteligencijom kako bi unapredili postojeće sajber napade, poput ispitivanja ranjivosti ili kreiranja ‘spear phishing’ imejlova”, rekao je Voker. “Vidimo da se generativna veštačka inteligencija koristi za efikasnije stvaranje lažnih veb sajtova, obmanjujućih novinskih članaka i robotskih objava na društvenim mrežama.”

Saslušanje Senatskog obaveštajnog komiteta, fokusirano na strano mešanje u američke izbore, dolazi neposredno nakon izveštaja kompanije Microsoft koji je utvrdio da su se ruski napori da utiču na američke izbore preusmerili na ocrnjivanje Haris pomoću lažiranih i obmanjujućih video zapisa. Meta je u utorak takođe objavila da zabranjuje ruski državni medij “Russia Today” zbog “stranog mešanja”.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi