Prvi Xiaomi automobil treba da stigne i u standardnoj električnoj i verziji proširenog dometa

Kineska kompanija navodno planira da lansira svoj prvi Xiaomi automobil i u verziji standardnog električnog vozila (EV) i onoj sa proširenim dometom (EREV)

Prvi Xiaomi automobil treba da stigne i u standardnoj električnoj i verziji proširenog dometa

Predstojeći, a ujedo i prvi Xiaomi automobil navodno će biti lansiran u dve verzije: kao standardno električno vozilo (EV) i kao električno vozilo sa proširenim dometom (EREV). Kompanija i dalje nije potvrdila ovu informaciju, a vesti prenose kineski mediji kao što je Pandaily.

Kompanija Xiaomi zbog ovoga navodno uveliko regrutuje inženjere u Kini da razviju proširenja dometa električnih vozila.

Prema medijskim izveštajima, početni model će koristiti platformu od 400 V napona i BYD Blade baterije, dok će onaj bolji imati 800 V napona i CATL Qilin baterije sa kapacitetom od 101 kWh. Sa druge strane, kineski mediji očekuju da će EREV verzija imati motor sa 1,5 litara / 1,5 T proširivač dometa uparen sa velikom baterijom.

EREV je inače akronim engleskih reči extended range electric vehicle i označava električne automobile sa proširivačem dometa. On podrazumeva benzinski motor koji proširuje domet električnog vozila na baterije tako što pokreće električni generator koji puni bateriju vozila.

To znači da ukoliko prvi Xiaomi automobil zaista bude dolazio i u ovoj verziji, on potencijalno dobija širi krug kupaca, samim tim jer nudi dodatne pogodnosti.

Kada je u pitanju izgled, ovaj automobil će navodno imati takozvani „kupe“ dizajn, trenutno popularan među mlađom generacijom. Prvi Xiaomi automobil bi tako trebalo da bude niskog i uglađenog profila, sa dužim prednjim krajem, dok će pozadi imati nagib koji se pruža od krova do zadnjeg dela vozila tzv. fastback stil, koji će mu dati sportski izgled.

Ovo vozilo je nedavno primećeno i na Bluetooth SIG sertifikatu, koji je otkrio da će automobil imati Snapdragon 8295 čipset, Bluetooth 5.2, USB Media funkcionalnosti i podršku za Apple CarPlay.

Ulazak Xiaomi kompanije na tržište električnih automobila stvara novu konkurenciju u industriji, a masovna proizvodnja njenog prvog automobila trebalo bi da krene 2024. Prvi Xiaomi automobil je navodno već i ušao u fazu probne proizvodnje sa oko 50 prototipova koje kompanija pravi svake nedelje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Auto industrija će elektrifikacijom dobiti potpuno nove auto gigante.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi