Robot od algi putuje vašim telom uz pomoć magneta

Alga je presvučena slojem nanočestica od oksida gvožđa što naučinicima pomaže u praćenju pozicije i kretanja mikrorobota.

 
Rutinske medicinske procedure kao što su hirurški zahvati ili terapija lekovima imaju svojih dobrih ali i loših strana. Sa jedne strane oni pomažu ali sa druge nesumnjivo oštećuju druge delove tela, obično u vidu sporednih efekata. Da bi izbegli dotične situacije, istraživači intezivno rade na stavaranju mikroskopskih robota sposobnih da putuju vašim telom i isporuče potrebnu dozu terapije tačno tamo gde je potrebna.
 
Dva najveća problema sa kojima se susreću tokom rada na ovom rešenju jesu toksičnost goriva koje pokreće mikrorobote i drugi koji se tiče upravljanja u lavirintu proteina i ostalih molekula od kojih je sazdano ljudsko telo.
 
Grupa naučnika sa Kineskog univerziteta Hong Kong je napravila mikro robota od spiruline – tirkizne alge koja se obično susreće kao suplement u ishrani. Oblikovana je u vidu spirale – opruge čime je omogućeno lakše manevrisanje kretanjem mikrorobota dok putuje ljudskim telom. 
 
Alga je presvučena slojem nanočestica od oksida gvožđa što naučinicima pomaže u praćenju pozicije i kretanja mikrorobota. U tu svrhu se koriste dva metoda praćenja: kada je bliže površini tela koristi se fluorescentno svetlo, a kada se nađe dublje u telu određivanje lokacije se vrši uz pomoć tehnologije nuklearne magnetne rezonance (NMR).
Najveći izazov je učiniti robota bezotrovnim u smislu dužeg boravka u ljudskom telu nakon čega bi se dezintegrisao. Zanimljivo je da su naučnici uočili da jedine reprekusije prisustva mikrorobota trpe maligne ćelije – 90% ćelija tumora uzgajanih u petri šoljama su potpuno uništene nakon što su bile izložene 48-časovnom dejstvu spirulina.
 
Naučnici treba da dokažu kako su mikroroboti sposobni ne samo da se kreću kroz naše telo već i da isporuče određenu vrstu i dozu lekova, čime postaju daleko efikasniji u terapiji od primene pilula ili injekcija. Čitava tehnologija još uvek nije spremna za masovnu upotrebu ali se očekuje  da bude potpuno primenjiva u sledećih 10 godina!

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi