Rolls-Royce sprema Spectre, novi EV, ali ako probate da ga preprodate, sledi doživotna zabrana na kupovinu novog

Proizvođač automobila Rolls-Royce doživotno zabranjuje kupovinu novog automobila ukoliko kupci samo pokušaju da preprodaju njegovo Spectre električno vozilo

Rolls-Royce sprema Spectre, novi EV, ali ako probate da ga preprodate, sledi doživotna zabrana na kupovinu novog

Prvi električni automobil britanskog proizvođača Rolls-Royce, Spectre uskoro će se naći u prodaji po ceni od čak 425 hiljada dolara, odnosno nešto više od 386 hiljada evra. Iako u svetu on verovatno neće naći baš mnogo korisnika, Rolls-Royce će vam doživotno zabranjiti kupovinu novog automobila ukoliko samo probate da preprodate svoj primerak Spectre automobila, piše CarDealer.

Takvi kupci, do kraja života neće imati priliku da kupe još jedan Rolls-Royce automobila od zvaničnih dilera, navodno je rekao izvršni direktor kompanije Torsten Muler Otvos.

S obzirom na to da je Spectre električno vozilo, emisija ugljen-dioksida biće 0 grama po kilometru, dok će potrošnja goriva biti 2,5 litra na 100 km. S druge strane, energetska potrošnja koju će imati je 220 Wh/km okvirno, u zavisnosti od vremenskih uslova i vrste pute na kojima se kreće. Tako će u gradskoj vožnji po hladnoći trošiti 225 Wh/km, a na autoputu 299 Wh/km, dok će umereni meteorološki uslovi uticati da u gradu troši 156 Wh/km, a na autoputu 235 Wh/km.

Za ovakav automobil, tvrdi direktor kompanije, kupci “moraju da se kvalifikuju” da bi mogli da dobiju svoje mesto u narudžbinama. Svako od kupaca ko prekrši „politiku korišćenja“ ide na crnu listu i više neće imati priliku da stekne neki drugi tip Rolls-Royce automobila.

Ova kompanija nije prva koja je uvela zabranu preprodaje svojih vozila. GeneralMotors je prošle godine naveo da će zabraniti preprodaju nekih svojih vozila u roku od 12 meseci od kupovine kod zvaničnog dilera.

Ipak Rolls-Royce pravila su zbog doživotne zabrane još stroža, a prodavci polovnih automobila nisu zadovoljni. Tom Hartli, jedan od njih koji se bavi preprodajom kola samo ove kompanije ističe da je već ugovorio kupovinu dva Spectre automobila i da će ih staviti na prodaju dve nedelje po lansiranju.

On ističe da nije fer da proizvođači automobila kupcima koji su potrošili toliko mnogo novca na automobil govore šta će da rade sa svojim vlasništvom. Ipak, kupci u Srbiji verovatno neće morati da brinu zbog ove zabrane, s obzirom na to da retko u zemlji na legalan način može zaraditi toliko novca za jedan automobil.

Rolls-Royce Spectre imaće bateriju za električne automobile od 102 kWh koja mu obezbeđuje WLTP domet od 529 kilometara. Spectre će biti težak 2,9 tona, a za tako teško vozilo biće prilično brz i moći da razvije brzinu od čak 250 km/h.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (22)
  1. RingeRaja

    Hahahaha...doživotna zabrana...ovo može da sledi samo kompletan ******, daš novac za nešto i proizvođač ti diktira šta smeš sa tim da radiš dogod si vlasnik...voleo bih da ovakvi proizvođači propadnu, šta god da proizvode.

  2. srkiller

    Sto je najgore, ne zavisi odavno od proizvodjaca, nego konzumenata istih..

  3. RingeRaja

    Da pljunem pola milki eura i da mi neko kaže da to nemam pravo sutra da prodam ili će da me banuju????
    Moreeee…mrš!

  4. srkiller

    Nece pola milke pljunuti ti, ja, ili slicni... ali hoce influenser mafija, iliti skorojovici koji time kupuju srecu, koju ne mogu da je ostvare na prirodan nacin, nego samo kroz novac, status etc...
    Ovaj zivot u distopiji uopste nije los, lako se vidi sve, konacno su zveri pokazale trag u snegu... ko je kakav i sta trebamo da radimo u buducnosti kao drustvo, je prilicno jasno

  5. RingeRaja

    Ma hebo ih auto...

  6. Neću ga sada uzeti za inat... 😁

  7. Hahahaha...doživotna zabrana...ovo može da sledi samo kompletan ******, daš novac za nešto i proizvođač ti diktira šta smeš sa tim da radiš dogod si vlasnik...voleo bih da ovakvi proizvođači propadnu, šta god da proizvode.

    Ne može niko da vam zabrani da prodate, ali može da vam posle ne proda sledeći.

    Inače to nije ništa novo kad su super automobili u pitanju. Neki modeli Ferarija ne mogu da poruče ako već nemaš Ferari.

  8. milos0888

    Po meni je ovo opravdano, i ja bih isto uradio na njihovom mestu. Prodao bih nekome ko će da ga koristi a ne preproda dalje. Rekli su lepo pre kupovine, oćeš nećeš ne moraš

  9. vladat1

    To je izvrnuta psihologija. Auto je toliko dobar i eto oni su odlučili da prodaju baš tebi, a ti bi da ga preprodaš :D

  10. NShappy

    Mislim da nije da ga doživotno ne smeš prodati, već neki X period.

  11. RingeRaja

    Kako god, proizvod koji ima takvu klauzulu (koji god da je i koliko god da košta) ne bih kupio.
    Verovatno ima ko će da kupi, nemam ništa protiv, svako ima pravo da svoj proizvod prodaje pod kojim uslovima želi, a ko kupuje ima pravo da pristane ili ne pristane na te uslove.

  12. srkiller

    to je toliko politicki korektno sto si napisao, da mi dodje da pocnem da gledam The Kardashians! :ROFLMAO:
    Ne, dokle vise ... treba stvari nazvati pravim imenom!

  13. RingeRaja

    Verovatno bi mi neki mod lupio ban kada bih napisao ono što zaista mislim, na način kako bih zaista i želeo.

  14. srkiller

    Sad se razumemo! 🙌

  15. Der Schnitter

    Sudeći po komentarima, nekima stvarno ide sjajno u životu.:)
    E sad bliže mojoj situaciji... Ako se odlučim da ukradem i preprodam taj auto, da li bi i meni uveli doživotnu zabranu?:sneaky:

  16. hsv.stoned

    Mislim da nije da ga doživotno ne smeš prodati, već neki X period.

    E to je već ok.

  17. srkiller

    Ali ladno su RR poceli da nazivaju po James Bond filmovima..
    Ne svidja mi se ime, cekam octopussy version, sa svarovski kristali naravno, da mi ciganjska rodbina umre od zavist!

    EDIT: ako me banuju(cuj, ako!) , da znate da je zbog, ciganjske mi rodbine koja ce me prva prijavi moderatorima.
    Jos ako me Dzafer prijavi!!!!!
    Ali sve menja cinjenica da sam i sam rom, onda moderacija ostaje u cudu, i ne sme da reaguje (po zakonu)! :ROFLMAO:

  18. Marti Misterija

    Malo ce se sudovi pozabaviti ovim ultimatumom RR. Ne mozes uslovljavati kupca sta on radi sa svojim vlasnistvom, jer to onda znaci da kupljeni proizvod i nije njegovo vlasnistvo. Kupis a ustvari rentiras. :ROFLMAO:

  19. Oliver013

    Malo ce se sudovi pozabaviti ovim ultimatumom RR. Ne mozes uslovljavati kupca sta on radi sa svojim vlasnistvom, jer to onda znaci da kupljeni proizvod i nije njegovo vlasnistvo. Kupis a ustvari rentiras. :ROFLMAO:

    Pa, tu sud ne može ništa.
    Oni ne uslovljavaju da li može da se proda, ali zadržavaju eksluzivno pravo da neće da prodaju sledeći auto određenoj osbi.

  20. rkramer

    Ne može niko da vam zabrani da prodate, ali može da vam posle ne proda sledeći.

    Inače to nije ništa novo kad su super automobili u pitanju. Neki modeli Ferarija ne mogu da poruče ako već nemaš Ferari.

    Nije reklama samo kad vam Youtube prekine omiljeni klip. I ovo je reklama ;).

    Nećete da prodate meni? Evo, kupiće ga moj brat, tašta, šurnjaja, tetka iz Kanade...
    Aj' kao ne živite ovde pa ne znate kako to ide? :D

  21. Marti Misterija

    Sud tu moze moze itekako! Samo da neko hoce da se pozabavi time i ima dovoljno para.

  22. shomiNBGD

    Ovo je zapravo borba protiv "preprodavaca". Obzirom da je auto nemoguce kupiti, samim tim cena "polovnog" ce biti visestruko veca od originalne.
    Ferrari bi trebalo da ima isto ovo pravilo vec implementirano, nakon kupovine prvih par godina ne mozes da ga preprodas inace gubis pravo da vise ikada kupis novi.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi