Sajber kriminalci na žale novac za plate programera

Visoko-tehnološki kriminal je vrlo unosan, pa pojedine grupe hakera u oglasima za posao obećavaju visoke svote za plate programera i odične uslove rada.

Sajber kriminalci na žale novac za plate programera

Dark web obiluje ponudama u kojima se osim primamljive zarade, nudi plaćeno odsustvo i bolovanje. Novi izveštaj kompanije Kaspersky u kojem je analizirano 200.000 oglasa za posao objavljenih na 155 dark web stranica između marta 2020. i juna 2022. godine, govori da hakerske grupe najčešće traže softverske inženjere (61 odsto oglasa). Plate programera su visoke, uslovi dobri, a sve kako bi ih uvukli u svet sajber kriminala koji je u ekpanziji.

Kolike su plate programera?

Najunosniji poslovi koje su evidentirali analitičari kompanije Kaspersky donose mesečnu zaradu od 20.000 dolara, dok se programerima specijalizovanim za hakerske napade nudi plata od 15.000 dolara.

Hakerske grupe nastoje da popune skoro sve pozicije, uključujući i poslove vezane za analizu podataka, kodiranje malicioznih softvera i alata, pregovarače sa napadnutim subjektima, dizajnere web stranica, kreatore fišing mejlova… Treba pomenuti i veoma unosne ponude namenjene testerima zlonamernih programa i IT administratorima.

Prosečna plata za IT profesionalce kretala se između 1.300 i 4.000 dolara mesečno. Dizajnerima se nude nešto niže svote, a programeri su pozicionirani u gornjem domu lestvice prosečnih primanja, prenosi Bleeping computer.

Trećina svih oglasa za posao uključuje ponude sa punim radnim vremenom, a skoro svaka pozicija podrazumeva fleksibilan rad. U osam odsto slučajeva radnici imaju plaćeni odmor i bolovanje, što pokazuje da poslodavci čine sve kako bi oglasi bili atraktivni.

Ovakve ponude prilično su konkurentne u poređenju sa pozicijama na legalnom IT tržištu.

„Treba napomenuti da rizici angažovanja na ilegalnim poslovima vezanim za dark web i dalje nadmašuju prednosti. Nepostojanje zakonski sklopljenog ugovora o radu oslobađa poslodavce svake odgovornosti. Radnik može ostati bez zarade ili biti upleten u veliku prevaru koja je kasnije razlog za krivično gonjenje“, navodi se u izveštaju kompanije Kaspersky.

Najveći broj oglasa objavljen je tokom prvog kvartala 2020. godine, što se poklapa sa velikim promenama na tržištu rada koje je donela pandemija. Potom se beleži novi rast u periodu između 2021. i 2022. godine. Broj napada sajber kriminalaca meri se milionima na godišnjem nivou, pa ozbiljne kompanije ulažu značajan novac, kako bi se odbranile od pošasti ili sanirale štetu.

Kako teče proces zapošljavanja?

U sklopu selekcije regruteri za posao u oblasti sajber kriminala kandidatima postavljaju zadatke, kako bi utvrdili nivo njihovog znanja. Zatim pregledaju biografiju i portfolio kandidata, a svaki četvrti poziva se na razgovor za posao. Pored toga, uspešno obavljanje pristupnog zadatka u pojedinim slučajevima je plaćeno, pa tako kandidati samo prijavom mogu da zarade 300 dolara.

Sa prilivom novca koji hakerske grupe ostvaruju svakodnevno, dark web postaje alat za regrutovanje novih članova čije su sposobnosti i iskustvo na ceni. Stručnjaci traže stabilan prihod, pa u procesu regrutovanja zapravo leži velika pretnja po bezbednost aktera na legalnom tržištu.

Dark web će mnogim programerima koji nemaju posao pružiti utočište od neizvesnosti i nemaštine, ali trebalo bi razumeti veliki rizik rada sa poslodavcima čije se poslovne aktivnosti definišu kao kriminal. Nažalost, stručnjacima koji se upuste u ovakve aranžmane preti prevara, hapšenje, pa čak i zatvor.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi