Samsung kruna u svetu savitljivih telefona je ugrožena pošto Huawei grabi ka tronu

Tržište savitljivih telefona se polako, ali sigurno menja, pri čemu aktuelna Samsung kruna može da postane Huawei kruna u ovom segmentu, ukazuje nova statistika

Samsung kruna u svetu savitljivih telefona je ugrožena pošto Huawei grabi ka tronu

Uprkos tome što zauzima vodeću poziciju na tržištu savitljivih telefona, južnokorejski gigant Samsung bi svoje mesto na prestolu mogao da izgubi u korist kineske kompanije Huawei, koja sve više grabi ka vrhu u ovoj oblasti. Tako bi Samsung kruna, uspostavljena osvajanjem tehnološkog sveta još 2019. najavom Galaxy Fold telefona mogla da dobije svoje naslednike ukoliko nešto ne promeni.

Konkurencija u oblasti savitljivih telefona je sve jača, pri čemu se posebno ističe Huawei, ukoliko je sudeći po najnovijem analizama prvog kvartala 2024. godine, koje je obavila analitička kompanija Display Supply Chain Consultants (DSCC).

Njihov izveštaj sugeriše da je Samsung praktično na samoj ivici da izgubi svoju poziciju broj jedan u tekućem godišnjem kvartalu. Kada je u pitanju poslednji kvartal prošle godine, nije iznenađujuće da je Samsung bio kralj sklopivih telefona, ali to bi sada moglo da se promeni, ne samo zbog Huawei, već i zbog Honor napretka.

Prošle godine je na svetskom tržištu savitljivih telefona isporučeno 23 različita modela ovih uređaja. Samsung je imao četiri ovakva telefona na listi od deset najboljih u poslednjem kvartalu prošle godine. Honor i Oppo su takođe imali po dva telefona na listi, dok su se Huawei i Xiaomi takođe našli među liderima.

Međutim, za tekući godišnji period, analitičari očekuju da Huawei preuzima vodeću poziciju u segmentu preklopnih telefona sa svojim Mate X5 i predstojećim modelima. No, ne treba zaboraviti da bi to moglo da bude samo nakratko, jer Samsung planira povratak ovom segemntu u drugoj polovini godine sa novim Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 modelima, što ga može vratiti na presto, u slučaju da sa njega uopšte siđe.

Iako Samsung ima izuzetne proizvode u ovoj oblasti, pretnja od kineskog Huawei giganta je sve realnija, što bi moglo da okonča četvorogodišnju vladavinu na ovom tržištu. Južnokorejska kompanija ovo može da shvati i kao znak upozorenja koji je teraju da pravi inovacije kako ne bi bila zaboravljena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi