Seagate kažnjen 300 miliona zbog isporuka diskova Huawei-u

Jedan od najvećih svetskih proizvođača diskova Seagate drastično je kažnjen usled kršenja američkih izvoznih zakona i isporuka uređaja kompaniji Huawei.

Seagate kažnjen 300 miliona zbog isporuka diskova Huawei-u

Seagate Technology će američkim vlastima nakon postignute nagodbe platiti kaznu od 300 miliona dolara zbog isporuke hard diskova u vrednosti od 1.1 milijarde dolara kineskoj kompaniji Huawei. Ovom isporukom Seagate je prekršio sankcije prema kompaniji Huawei i američke izvozne zakone, objavilo je u sredu američko ministarstvo za trgovinu, a prenosi CNN.

Seagate (STX) prodao je diskove kompaniji Huawei između avgusta 2020. i septembra 2021. uprkos zabrani koja je na snagu stupila u avgustu 2020., a koja je ograničavala prodaju određenih kategorija proizvoda stranih kompanija Huawei-u, a koje u sebi sadrže američke tehnologije. Huawei je na crnu listu dodat 2019. kako bi se smanjila prodaja američke robe kompaniji usled navodne zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Kazna koja je izrečena kompaniji Seagate predstavlja samo jednu od skorašnjih mera koje je Vašington preduzeo kako bi Kini uskratio sofisticiranu tehnologiju koja bi mogla “podržati vojnu silu, kršenje ljudskih prava ili ugroziti bezbednost SAD”. Seagate je isporučio 7.4 miliona diskova u roku od godine dana nakon stupanja zabrane i bio je jedini dobavljač diskova za Huawei u tom periodu.

Druga dva dobavljača hard diskova koja su poslovala sa kompanijom su odmah nakon zabrane obustavila isporuke, rečeno je iz ministarstva. Iako nisu pomenuti detalji, pretpostavlja se da su u pitanju Western Digital i Toshiba. Izrečena kazna je najveća administrativna kazna u istoriji agencije za trgovinu koja nije povezana sa nekom kriminalnom radnjom.

Predstavnici kompanije Seagate su izjavili da njihovi diskovi napravljeni van SAD nisu nikako mogli podleći izvoznim zakonima te zemlje, kao i da nisu bili direktan proizvod američke proizvodne opreme. “Mi smo verovali da delujemo u skladu sa svim relevantnim zakonima i pravilima u to vreme, ali je postizanje nagodbe bilo najbolji potez”, izjavio je Seagate CEO Dejv Mozli.

U obrazloženju američkih vlasti rečeno je da je Seagate pogrešno protumačio pravila misleći da se ona odnose samo na finalnu fazu proizvodnje, a ne na čitav proizvodni proces. Seagate diskovi se proizvode u Kini, Severnoj Irskoj, Maleziji, Singapuru, Tajlandu i SAD, navodi se u odluci vlade, a upotrebljena oprema za proizvodnju i testiranje podleže zabrani.

Američko ministarstvo trgovine je u avgustu poslalo pismo u kome je Seagate upozoren da je prekršio zakon, nakon čega su usledili osmomesečni pregovori. Seagate će 300 miliona kazne plaćati u ratama od 15 miliona dolara kvartalno tokom pet godina, a prva rata dospeva u oktobru. Nagodba podrazumeva i da Seagate bude pod uslovnom zabranom izvoza od pet godina u slučaju ponovnog kršenja, kao i tri provere tokom tog roka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi