Huawei objavio najveći pad prihoda: sankcije SAD i pandemija glavni uzroci

Huawei je objavio da je profit za 2022. godinu 5,18 milijardi USD, što je 69% manje nego 2021. godine, i ujedno najveći pad prihoda ove kompanije

Huawei objavio najveći pad prihoda: sankcije SAD i pandemija glavni uzroci

Huawei kao najveće krivce za pad prihoda naveo rast cena tehničke robe, ali i kinesku strogu kontrolu pandemije prošle godine. U godišnjem izveštaju objavljenom u petak, navodi se najveći pad profita u odnosu na prošlu godinu u istoriji ove kompanije, jer sankcije SAD i dalje pogađaju poslovanje, a stroge kontrole pandemije u Kini dodatno opterećuju kompaniju.

Kineski telekomunikacioni gigant saopštio je da je neto profit za 2022. iznosio 35,6 milijardi juana (5,18 milijardi dolara), što je pad od 69 odsto u odnosu na isti period prošle godine, piše CNBC.

Huawei je 2021. godine ostvarila veliki profit prodajom svoj brenda Honor, pa je poređenje sa 2022. dodatno opterećeno.

U 2022. izazovno spoljno okruženje i netržišni faktori nastavili su da utiču na poslovanje kompanije Huawei, rekao je Erik Ksu, rotirajući predsednik kompanije Huawei, u saopštenju za javnost.

Diverzifikacija u 2021. godini

Huawei je saopštio da je prihod porastao za 0,9% na 642,3 milijarde juana u 2022. godini, pošto je kompanija stabilizovala svoje poslovanje nakon pada prodaje od više od 28% u 2021. Kompanija u Šenženu, sa sedištem u Kini, nastojala je da diverzifikuje svoje poslovanje na nove oblasti, uključujući cloud računarstvo i automobilsku industriju, nakon nekoliko teških godina pogođenih sankcijama SAD.

Tokom 2019. i 2020. godine, Huawei je bio uskraćen odsečen od ključnih američkih tehnologija, kao što su Google servisi i fizičke komponente koje su mu bile potrebne. To je imalo ozbiljan uticaj na Huawei posao sa pametnim telefonima, koji je nekada bio broj jedan u svetu. Huawei potrošačko poslovanje, u kojem se nalazi njegova jedinica za pametne telefone, pao je za više od 11% na 214,5 milijardi juana u 2022. godini, što je znatno manje oštar pad nego 2021. godine

Novi proizvodi

Huawei je nastavio da lansira uređaje od pametnih telefona do pametnih satova. Ali kompanija se bori da proda uređaje van Kine jer ne može da koristi Google servise, osnovu Android operativnog sistema. Huawei je pokrenuo sopstveni operativni sistem HarmonyOS, za koji kaže da je instaliran na 330 miliona uređaja na kraju 2022. godine, što je 113% više u odnosu na prethodnu godinu. Ali taj operativni sistem se i dalje muči da se probije van granica Kine.

Kada je u pitanju posao telekomunikacionog operatera, Huawei je ostvario prihod od 284 milijarde juana, što predstavlja rast od 0,9% u odnosu na prethodnu godinu, u poređenju sa padom iz 2021. godine. SAD su pozivale zemlje u poslednjih nekoliko godina da zabraniti Huawei 5G mreže sledeće generacije, što su učinile zemlje kao što su Velika Britanija, dok Nemačka navodno razmatra zabranu neke Huawei opreme u svojim 5G mrežama.

Operateri, cloud računari i automobili

Sa izazovima u poslovanju operatera i potrošača, Huawei je nastojao da diverzifikuje kompaniju u nove oblasti. Huawei poslovanje okrenuto ka poslovnim korisnicima, koje uključuje deo njegovih prihoda od cloud računarstva, porastao je 30% na godišnjem nivou.

Huawei je nastojao da svoje proizvode, uključujući cloud računarstvo, prenese u određene industrije kao što su finansije i rudarstvo u pokušaju da pomogne kompanijama da digitalizuju svoje poslovanje.

Huawei je takođe uskočio u kinesku bum električnih automobila i lansirao vozila u partnerstvu sa proizvođačem automobila Seres. Huawei je saopštio da je njegova jedinica za inteligentna automobilska rešenja donela 2,1 milijardu juana 2022. godine. Kompanija je saopštila da je uložila 3 ​​milijarde dolara u jedinicu otkako je osnovana 2019. i da sada ima 7.000 zaposlenih u odeljenju za istraživanje i razvoj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. В.и.к.т.о.р

    "He also confirmed reports that Huawei and other domestic firms have jointly created the electronic chip-design tools needed to make semiconductors sized at 14 nanometers and above. According to Xu, those tools will be verified this year, which would allow them to be put into use."
    Eric Xu

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi