Tehnološke kompanije u finansijskoj krizi, investitori u šoku

Jedna od najvećih američkih banki rangirana u TOP 20, objavila je bankrot. Teško pogođene tehnološke kompanije u silicijumskoj dolini.

Tehnološke kompanije u finansijskoj krizi, investitori u šoku

Silicon Valley Bank je zvanično zatvorena u petak od strane američke federalne korporacije za osiguranje depozita. Tehnološke kompanije u Silicijumskoj dolini se nalaze u ogromnom problemu. Veliki broj investitora i kompanija čija su sredstva ostala blokirana su šokirani ovim događajem i pitaju se kako je do toga uopšte došlo?

Investitori krupnog kapitala i tehnološka garnitura rukovodilaca pokušavaju da shvate šta se dogodilo i da objasne potencijalne posledice iznenadne propasti najveće banke u Silicijumskoj dolini. Federalna korporacija za osiguranje depozita zvanično je objavila da su savezna regulatorna tela zatvorila i obustavila rad Silicon Valley banke.

Tehnološke kompanije u silicijumskoj dolini suočavaju se sa najvećim izazovom

Brojni investitori i rukovodioci tehnoloških kompanija iz Silicijumske doline su ostali zatečeni najnovijim događajima i nisu skrivali očaj u izjavama za američki CNBC. Neki su čak zahtevali anonimnost dok su davali izjave, plašeći se mogućih negativnih posledica po njihove kompanije i zaposlene.

Opšte mišljenje je kako je Silicon Valley banka prilično loše odreagovala u komunikaciji sa klijentima, pošto je u sredu objavila da će prikupiti dodatnih 500 miliona kapitala od kompanije General Atlantic koja je poznata da se bavi rizičnim investiranjem. Istovremeno je najavila da će isplatiti uloge u vrednosti od čak 21 milijardu US$ uz gubitak od 1.8 milijardi US$. Bio je to okidač za propast i bankrot banke.

Dok u jednu ruku saopštavate povećanje vrednosti od 500 miliona rizičnog kapitala, a sa druge strane smirujete poverioce objašnjenjem kako je sve u najboljem redu, jasno nagoveštava da se nešto loše događa iza kulisa. Sve je pojačano efektom još uvek svežih uspomena na propast Lehman Brothers banke 2008. godine, a koja se u sličnoj situaciji ponašala gotovo istovetno kao i sada Silicon Valley banka. Poverioci su sa pravom pomislili da se sve ponavlja i počeli masovno da povlače depozite najavljujući krizu koja je rezultirala brzim bankrotom.

„Na žalost, ponovili su iste greške koje su se već desile ranije i svako ko pamti taj period je pomislio da se sve ponavlja i da banka definitivno nije u dobroj situaciji. Rečeno nam je slično i prošli put kada se desila jedna od najvećih bankarskih propasti u novijoj američkoj finansijskoj istoriji“, tvrde dobri poznavaoci i investitori koji se bave ulaganjem kapitala u rizične poslove.

Uz nemušta obrazloženja poveriocima da je to sve normalno u današnjem finansijkom poslovanju i da su problemi sastavni deo rizika poslovanja, te kako je iza Silicon Valley banke istorija uspešnog poslovanja zadnjih 40 godina, nije je spasilo od rastućeg nepoverenja i straha poverilaca, a što je urušilo poslovni sistem banke i dovelo do njenog kraha.

Histerija pojačana društvenim mrežama

Nema sumnje da će propast najveće banke u silicijumskoj dolini imati ozbiljne posledice za mnoge tehnološke kompanije koje su upravo klijenti ove banke godinama unazad. Reprekusije po njihovo poslovanje su za sada nezamislivo loše kao i buduće prognoze.

Mnogi smatraju, da je sve posledica bespotrebne histerije poverilaca, ali ipak se ne može prenebeći odgovornost rukovodilaca Silicon Valley banke koji su jako loše odreagovali na kratkotrajnu krizu u poslovanju.

Veliki broj investitora smatra da je kolaps banke izgledao kao prokletstvo stvoreno nepotrebnom panikom, pošto je tehnološka zajednica koristila društvene mreže za širenje informacija i paniku. Brojni osnivači startup kompanija koriste Twitter, WhatsUp i Meta za međusobnu komunikaciju i brzo međusobno obaveštavanje, pa se čak i ove društvene mreže dovode u kontekst brze propasti banke. Širenjem svog negativnog uticaja i dezinformacija, izazvale su paniku i stampedo među poveriocima Silicon Valley banke, brenosi CNBC .

Pošto se panika brzo proširila federalna korporacija za osiguranje depozita je bila primorana da reaguje i zatvori banku. Mnoge kompanije u silicijumskoj dolini su se našle u velikom problemu. Osnivač „jednorog“ startup kompanije je izjavio kako je njihov finansijski direktor bezuspešno pokušavao da prebaci 45 miliona US$ kapitala iz ove banke i spasi kompaniju, ali bez uspeha. Druga kompanija sa preko 250 zaposlenih izajvila je da Silicon Valley banka drži svu njihovu gotovinu zarobljenom. Takvih primera je puno i ovi pojedinačni vapaji su zapravo samo vrh ledenog brega i finansijske katastrofe koja je zahvatila silicijumsku dolinu.

I šta sada? Jedan od investitora je trenutnu situaciju opisao haotičnom. Nadamo se da će vlada uskočiti i dati pomoć u vidu isplate 250.000 US$, ali problem je sa kompanijama koje imaju uloge sa destinama, pa čak i stotinama miliona dolara uloga kod Silicon Valley banke. Ako dobiju samo 250.000 US$ sledi im sigurna propast.

Ukoliko ne pomogne država, posledice su nesagledive

Sada svi očekuju da se savezni trezor uključi u igru. Nadaju se i da će guverner Kalifornije direktno komunicirati predsednika Bajdena jer ovo je ogorman sistemski problem u finansijama SAD-a sa nesagledivim posledicama. Finansijsko tržište je već počelo da se talasa i prenosi negativne efekte na druge banke i vrednost njihovih akcija i obveznica. Rastuće nepoverenje u finansijski sektor se brzo širi i raste. Pritisak postaje veliki.

Ukoliko federalne finansijske institucije ne reeguju brzo moglo bi doći do nesagledivih posledica. Mnogi veruju da je ovaj događaj izazvao sistemsku krizu i da će savezni trezor reagovati kao i u pomenutom slučaju krize 2008. godine i tako zaštiti tržište novca i deponente Silicon Valley banke Ukoliko se to pak ne dogodi, ljudi će sa pravom pretpostaviti da je sav njihov novac bespovratno izgubljen, a to će imati nesagledive posledice na poslovno okruženje mahom tehnoloških kompanija koje su stubovi američke ekonomije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi