Tesla automobili konačno spremni za srpske puteve, dobili opciju detekcije rupa

Tesla automobili su dobili mogućnost detekcije rupa, ali i podešavanje vešanja prema uslovima na putu.

Kompanija Tesla otpočela je sa isporučivanjem nove softverske nadogradnje koja bi, makar u teoriji, mogla znatno da unapredi kvalitet i udobnost vožnje, ali i dugovečnost samog vozila. Naime, prema informacijama na portalu TheVerge, radi se o naprednom sistemu koji postojeće sisteme prisutne u Tesla automobilima koristi u svrhe detekcije rupa na putu i podešavanja suspenzije.
Kako ova funkcionalnost radi?
Nova softverska nadogradnja za Tesla automobile, verzija 2022.20, donosi funkcionalnost koja omogućava automobilima ove kompanije da, upotrebom prisutnih sistema, detektuje rupe na putu i adekvatno reaguje na trenutnu situaciju u saobraćaju. Ova kompanija radi na razvoju ove tehnologije još od 2020. godine, ali kao i sve vezano za Teslu, uvek treba malo (ili mnogo) više vremena od začetka ideje ili prezentovanja publici do njenog ostvarivanja. Pogledajmo samo šta se dešava sa Cybertruck.
Ovaj sistem funkcioniše tako što automobil preuzima informacije o rupama na putu iz dostupnih mapa. Samim tim, vozilo zna da li se približava nekoj neravnini, rupi, ili drugačijem vidu opasnosti. Pored toga, samo vozilo upotrebljava kamere kako bi se put ispred skenirao i kako bi se detektovale postojeće rupe. Nakon toga, te nove informacije se dodaju na digitalnu mapu i dele sa drugim vozilima kako bi i ona imala podatke o lokacijama rupa na putu.

Inače, ideju za ovakav sistem prvobitno je imala kompanija Google koja je 2015. godine podnela i patent. Sama ideja funkcionisanja bila je veoma slična i svodila se na korišćenje GPS lokacije i dodatnih senzora na automobilu. Sedam godina kasnije, tu je Tesla koja je ovakav sistem implementirala u svoja vozila softverskom nadogradnjom.
Međutim, važno je naglasiti kako funkcionisanje ovog sistem zahteva prisustvo Adaptive Suspension sistema na Tesla vozilu, pa su tako automobili koji će biti u stanju da koriste ovu mogućnost Model S i Model X.
Šta sve donosi?
Kako bi se ova opcija aktivirala treba odabrati “Comfort” ili “Auto” režim vožnje u sklopu “Adaptive Suspension Damping” podešavanja u meniju. Nakon toga, vozilo će samo obavljati skeniranje puta i upoređivanje podataka sa onih dostupnim na mapama.
Šta bi vozači u teoriji trebalo da dobiju ovim sistemom? Na prvom mestu tu je udobnija i sigurnija vožnja. Pored toga, adaptivno podešavanje vešanja tokom vožnje u situacijama kada automobil treba da pređe preko rupe na putu umanjiće negativni efekat na sam automobil i štetu koja se može dogoditi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi