Tesla Cybertruck najavljen: navodno staje u klasičnu garažu

Kompanija Tesla tvrdi da je njeno Cybertruck vozilo prvo koje ima četvora vrata sa tovarnim delom većim od metra, a da je ujedno kraće od šest metara

Tesla Cybertruck najavljen: navodno staje u klasičnu garažu

Vozilo koje kompanija Tesla trenutno testira pre nego što ga zvanično lansira je Cybertruck vozilo koji će navodno moći da stane u garažu od 6 metara, jer će biti kraći od toga. Kompanija je delimično otkrila njegove dimenzije u svom finansijskom izveštaju za drugi kvartal ove godine, nakon dvogodišnjeg odlaganja njegovog lansiranja, piše TheVerge.

Tovarni deo vozila biće duži od metra, a automobil će imati četvora vrata. Uprkos tome, on će biti kraći od 5,8 m, tj. od Fordovog najprodavanijeg F-150 Lighting modela koji je dugačak tačno 5,8 m sa tovarnim delom od 1,67 m.

Vlasnik ove kompanije, Ilon Mask tvrdi da je to prvi pikap sa četvora vrata i ovakvom kombinacijom dimenzija tovarnog dela i ukupne dužine, te da u vozilu postoji “mnogo nove tehnologije.”

Nekonvencionalni dizajn ovog vozila je verovatno ono što njegove dimenzije čini mogućim. Maskova želja je bila da napravi nešto što liči na vozilo iz naučno-fantastičnog ili postapokaliptičnog filma, a inženjeri kompanija definitivno su uspeli da naprave nešto što ne liči na praktičan pikap.

Jedan od elemenata dobrog dizajna je to da bi vozila trebalo da izgledaju veće iznutra nego spolja, objašnjava milijarder.

Vremenom, vozila su evoluirala, pa je tako Ford F-150 prve generacije imao 36 posto kabine i 64 posto tovarnog dela, što se sada dosta izmenilo i u njegovim najnovijim modelima sada je oko 63 procenata kabine, a samo 37 odsto tovarnog prostora.

Na sajtu kompanije piše da je Cybertruck u potpunosti električno vozilo, sa snažnim pogonom i obrtnim momentom koji omogućavaju ubrzanje od skoro 100 km/h za samo 2,9 sekundi sa dometom od 800 kilometara.

Na osnovu informacija koje su sada otkrivene, izgleda da Tesla pokušava da napravi oštar kontrast sa najprodavanijim Ford vozilom. Trenutno, Cybertruck vozila su na testiranju radi “konačne sertifikacije i validacije” širom sveta, a kompanija je prošlog vikenda objavila da je prvi proizvodni Cybertruck sišao sa fabričke trake u Teksasu.

Iako će ova vrsta vozila početi da se proizvodi već ove godine, masovna se očekuje tek sledeće. Vozilo je prvi put najavljeno 2019. godine, a posle toga su ga pratila odlaganja i sada smo se četiri godine kasnije konačno približili njegovom lansiranju.

Neki od problema na koje je kompanija nailazila u njegovom dizajnu navodno su bili nedostaci u kočenju i zaptivaču karoserije, a uz to je telo od nerđajućeg čelika bilo enormno skupo da bi se koristilo u masovnoj proizvodnji. Do kojih je sve rešenja došla kompanija i da li ih je u potpunosti rešila, videćemo nakon što Cybertruck bude dostupan sa svim svojim specifikacijama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi