Ugašen najveći botnet na svetu koji je zarazio kompjutere u preko 200 zemalja širom sveta

Ugašen je i stavljen van funkcije najveći svetski botnet, pri tom je uhapšen navodni kineski organizator kome je zaplenjeno 29 miliona dolara u kriptovalutama

Ugašen najveći botnet na svetu koji je zarazio kompjutere u preko 200 zemalja širom sveta

Automobili, uključujući Rolls-Royce, dva BMW-a i Ferrari – kao i luksuzni satovi – nalaze se među imovinom koja bi takođe mogla biti konfiskovana. Kineski državljanin je uhapšen zbog navodnog organizovanja ogromnog botnet-a korišćenog za krađu milijardi dolara.

Botnet “911 S5” je verovatno bio najveći na svetu – zarazio je računare u skoro 200 zemalja i omogućio čitav niz zločina, uključujući finansijske prevare, krađu identiteta i eksploataciju dece, rekao je direktor FBI-a Christopher Wray.

Yunhe Wang je navodno zaradio najmanje 99 miliona dolara – kupujući luksuzne automobile i nekretnine širom sveta, kao i prodajom pristupa kriminalcima koji su ga koristili za prevare.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Botnet je mreža zaraženih računara kojima hakeri daljinski upravljaju kako bi sprovodili masovne sajber napade i prevare. “Zombi” mašine su pod njihovom kontrolom i mogu se koristiti za prikupljanje ličnih podataka, praćenje aktivnosti i instaliranje aplikacija.

Wang (35) je uhapšen prošle nedelje u Singapuru i tom prilikom mu je zaplenjeno 29 miliona dolara u kriptovalutama, izjavio je Brett Leatherman – zamenik direktora FBI-a za sajber operacije.

Botnet u službi kriminalnih aktivnosti

Botnet je korišćen za krađu “milijardi dolara od finansijskih institucija, izdavača kreditnih kartica i vlasnika računa, kao i federalnih kreditnih programa od 2014. godine”, prema optužnici podnetoj u Teksasu.

Mreža je navodno uključivala 613.000 zaraženih računara i to samo u SAD-u.

Američki državni tužilac Merrick Garland izjavio je da su kriminalci koji su ga koristili počinili oko 5,9 milijardi dolara prevara, uključujući 560.000 lažnih zahteva za osiguranje za nezaposlenost.

Wang je svoje milione koristio za kupovinu 21 nekretnine u UAE, SAD, Kini, Singapuru, Tajlandu i Sent Kits i Nevisu – gde je dobio državljanstvo, rekli su tužioci. Automobili, uključujući Rolls-Royce, dva BMW-a i Ferrari, kao i luksuzni satovi – nalaze se među imovinom koja bi mogla biti zaplenjena. Ukoliko bude osuđen, Wang se suočava sa kaznom do 65 godina zatvora zbog optužbi uključujući računarske prevare i pranje novca, prenosi Sky.

Vlasti iz SAD-a, Singapura, Tajlanda i Nemačke bile su uključene u operaciju njegovog hapšenja i razbijanja aktivnosti botneta, rekao je FBI. “Postupci koji se ovde navode izgledaju kao da su preuzeti iz nekog filmskog scenarija”, rekao je Matthew S. Axelrod iz američkog Biroa za industriju i sigurnost.

“Šema za prodaju pristupa milionima računara zaraženih malverom širom sveta, omogućila je kriminalcima krađu na milijarde dolara, pretnje bombama i razmenu materijala za eksploataciju dece – zatim korišćenje skoro 100 miliona dolara dobiti od te šeme za kupovinu luksuznih automobila, satova i nekretnina.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi