Lihtenštajn najavio plaćanje kriptovalutama za državne usluge

Lihtenštajn najavio je da će za neke državne usluge biti dozvoljeno plaćanje u kriptovalutama

Lihtenštajn najavio plaćanje kriptovalutama za državne usluge

U intervjuu za poslovni dnevnik Handelsblatt premijer Lihtenštajna Danijel Riš rekao je da ova država planira da dozvoli plaćanje Bitcoin kriptovalutom, prenosi Reuters. To će funkcionisati, kako je najavio, tako što Lihtenštajn planira da prihvati depozite u Bitcoin valuti i potom ih zameni za švajcarski franak, njenu nacionalnu valutu.

„Stiže opcija plaćanja Bitcoinom“, rekao je premijer Riš koji je ranije bio i ministar finansija ove države. On, međutim, nije dao precizan vremenski okvir u kom bi ova odluka počela da se primenjuje.

Riš je saopštio da nema mesta za velike rizike sa državnim novcem, ali da je ipak otvoren za ulaganje državnih rezervi u kriptovalute u budućnosti. Prema podacima lihtenštajnskog ministarstva finansija, državne rezerve ove zemlje iznose 2,23 milijarde švajcarskih franaka i one se pre svega ulažu u tržište kapitala.

Dodao je da su kriptovalute i dalje previše rizične ali da se to može promeniti „Kriptovalute kao što je Bitcoin su i dalje previše rizične. Ali ova procena se naravno može promeniti“, rekao je Riš.

Porasla vrednost kriptovalute BitCoin

Svet se trenutno nalazi tik pred još jednu veliku svetsku ekonomsku krizu – od Nove godine do danas propalo je više svetskih banaka: Silicon Valley, Silvergate Capital i Signature banka u SAD, kao i poznata Credit Suisse banka u Švajcarskoj. Ovo su događaji koji su uzdrmali svetsko finansijsko tržište, a paralelno sa njima raslo je poverenje u kriptovalute.

Vrednost naajpoznatije kriptovalute Bitcoin je za manje od 15 dana u martu porasla za čak 25 procenata, i došla na korak od granice od 30 hiljada dolara.

Bitcoin zagovornici tvrde da bi se ova kriptovaluta mogla koristiti i kao zaštita od inflacije, koja je od početka rata u Ukrajini veoma porasla u državama širom sveta. Ipak, kada se pogleda duži vremenski period – u poslednje dve godine Bitcoin je izgubio više od 50 posto svoje vrednosti, što se ne uklapa u teoriju zašite od inflacije. Međutim, ukoliko nedavni rast Bitcoin kriptovalute nastavi da ide uzlaznom putanjom, neće začuditi ako se još neka država pridruži Lihtenštajnu u odluci da uključi kriptovalute u državna plaćanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi