Ulaganja u Bitcoin koštala kompaniju Tesla 140 miliona dolara

Kompanija Ilona Maska prijavila je ukupni gubitak od 204 miliona dolara zbog ulaganja u Bitcoin, a istovremeno zabeležen je prihod od 64 miliona kroz trgovinu.

Ulaganja u Bitcoin koštala kompaniju Tesla 140 miliona dolara

Tesla je početkom 2021. godine ostvarila ulaganja u Bitcoin od 1,5 milijardi dolara, kada je Mask objavio da se Tesla automobili mogu kupovati poznatom kriptovalutom. Nekoliko nedelja kasnije, plaćanje digitalnim novcem je obustavljeno, kompanija je prodala većinu kupljenih kriptovaluta, a procenjuje se da firma trenutno ima 184 miliona dolara u Bitcoin novčićima.

Ilon Mask je godinama važio za jednog od najistaknutijih pobornika trgovine kriptovalutama, a njegovi postovi na društvenim mrežama često su aktivirali velike promene na tržištu digitalne imovine. Ulaganje kompanije Tesla u Bitcoin tokom februara 2021. godine dovelo je do povećanja cene kriptovalute za više od 25 odsto, pa je tada vrednost jednog novčića iznosila 48.000 dolara – što je bio rekord u tom trenutku, prenosi BBC.

Padaju ulaganja u Bitcoin posle poteza Ilona Maska

Vrednost kriptovalute dodatno je porasla u martu 2021. godine, kada je Mask objavio tvit u kojem stoji da će Tesla omogućiti plaćanje vozila Bitcoin kriptovalutom. Tako su potencijalni kupci u SAD imali priliku da uplate depozit u vrednosti od 100 dolara digitalnim novcem, ali kako je Bitcoin dva meseca kasnije zabeležio pad vrednosti za više od 10 odsto, kompanija je odustala od prvobitne namere. Jedan od glavnih uzroka ovakvog poteza bila je i zabrinutost za klimatske promene na koje kriptovalute utiču.

Stručnjaci procenjuju je da globalna potrošnja energije koja se utroši na Bitcoin rudarenje i transakcije jednaka 39% potrošnje celog Ujedinjenog Kraljevstva. Veruje se da je rudarenje tokom 2022. godine imalo najgori uticaj na životnu sredinu, od kada postoji kripto biznis. Svaka Bitcoin transakcija zahteva veliku potrošnju energije, pa je u 2022. godini ukupno generisano 86,3 miliona tona CO2 samo od Bitcoin kriptovalute.

Vremenski posmatrano, Bitcoin je izgubio vrednost između trenutka kada je kompanija Tesla najavila svoju inicijalnu kupovinu i damas. Kriptovaluta se sada prodaje po skoro upola nižoj ceni nego kada je Tesla kupila svoje zalihe. Danas Bitcoin vredi nešto manje od 23.000 dolara, a u februaru 2021. godine je koštao oko 40.000 dolara.

Cena Bitcoin kriptovalute skočila je na 65.000 dolara u novembru 2022. godine, pre nego što je pala za više od 50 procenata, kada je Tesla odlučila da isprazni većinu svojih kripto fondova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi