Toliko o veri u kriptovalute: kompanija Tesla prodala 75% svojih zaliha Bitcoin novčića

Jedna od velikih kompanija koje su prve počele da primaju kriptovalute kao sredstvo plaćanja, i imale pozamašnu količinu Bitcoin novčića, sada je odlučila da je vreme za prodaju.

Pojavile su se informacije o tome kako je kompanija Tesla prodala čak 75% svih svojih trenutnih zaliha Bitcoin novčića. Kako prenosi portal TechSpot, ova kompanija itekako oseća negativne posledice inflacije kombinovane sa padom cene ove kriptovalute, pa je tako doneta odluka o prodaji ovako velikog procenta BTC-a.
Kratkoročna investicija
Tokom prošle godine Tesla je investirala u Bitcoin sa čitavih 1,5 milijardi dolara i objavila kako od tog trenutka prihvata isplatu za kupovinu vozila u vidu ove digitalne valute. Međutim, i to je kratko trajalo jer je ova kompanija počela da prihvata BTC tokom drugog dela marta prošle godine kako bi sopstvenu odluku pogazila samo 49 dana kasnije u maju. Nešto slično se dešava i sada, samo nakon nešto dužeg vremenskog perioda.
Tesla
Naime, kompanija Tesla prodala je čak 75% svih svojih novčanih “zaliha” koje je čuvala u digitalnoj valuti Bitcoin i tom prilikom ostvarila “profit” od 936 miliona dolara kroz ovu prodaju. U trenutku kada je Tesla investirala 1,5 milijardi dolara u Bitcoin prošle godine, vrednost 75% iznosila je oko milijardu i stodvanaest miliona dolara, pa je tako ova kompanija u suštini izgubila investicijom u ovu digitalnu valutu. Prema izveštaju vrednost preostalih deonica u vlasništvu Tesla iznosi 218 miliona dolara.
Koji je razlog prodaje?
Ilon Mask je, tokom prisustva sastanku investitora, rekao kako kompanija još uvek nije prodala niti jedan Dogecoin u svom vlasništvu, ali kako ovakav potez nikako ne treba posmatrati kao presudu za BTC. Objasnio je kako je Tesla prodala 75% svojih Bitcoin sredstava najviše zbog problema sa likvidnošću same kompanije zbog problema sa COVIC-19 zatvaranjima u Kini i posledičnih problema u lancu proizvodnje zbog čega fabrike u Berlinu i Teksasu gube milijarde dolara u ovom trenutku.
Bitcoin
Loše poslovanje
Sa druge strane Tesla i dalje zarađuje, ali osetno manje nego u prethodnom vremenskom periodu. Tokom prvog kvartala tekuće godine ova kompanija ostvarila je profit od 3,3 milijarde dolara dok je drugi kvartal doneo “samo” 2,26 milijardi zarade, što je smanjenje od 31,5%. Međutim, sve ovo predstavlja napredak u odnosu na iste periode tokom prošle godine, što znači da profit ove kompanije raste, ali da problemi na globalnom političkom planu ipak utiču i na poslovanje ovog giganta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi