Snapdragon X Elite može da povuče do 100 W, duplo i više od Apple M3 Pro konkurencije

Pojedini primerci najnovijeg Snapdragon X Elite procesora će imati ekstremno visoku potrošnju, sve u nameri da u performansama prestigne svoju ljutu konkurenciju

Snapdragon X Elite može da povuče do 100 W, duplo i više od Apple M3 Pro konkurencije

Prvobitno je rečeno da će Snapdragon X Elite imati dva „power limit“ režima potrošnje u zavisnosti od nivoa isporučenih performansi: PL1 od 23 W i PL2 od 80 W. Međutim prema najnovijim pokazateljima, najnoviji Qualcomm ARM procesor može u pojedinim trenucima da povuče i do 100 W električne energije i to samo CPU, čineći ga mnogo većim potrošačem nego što je to njegov glavni Apple M3 Pro konkurent.

Ipak, treba imati u vidu i nekoliko varijabli pre nego što uputite kritike na račun prevelike potrošnje novog čipseta, a od koga se očekuje da ima manju potrošnju i veću energetsku efikasnost u radu.

Snapdragon X Elite starija tehnologija izrade utiče na veću potrošnju

Vrhunski Snapdragon X Elite primerak procesora poseduje osnovni radni  takt podešen na 3.80 GHz, dok je turbo korak podešen na još većih 4.20 GHz i Adreno GPU jezgro je trimovano da isporuči 4.6 TFLOPS-a performansi. U poređenju sa preostala dva modela iz ove kategorije, ova fina podešavanja sa ciljem postizanja visokih radnih frekvencija, definitivno će dovesti do povećanja potrošnje energije.

Prema navodima sajta Android Authority, 95 procenata svih Snapdragon X Elite čipova će biti u mogućnosti da povuku 98.50 W električne energije, dok bi 50 % procesora moglo da postigne nižu maksimalnu potrošnju energije od 82,33 W.

Što se tiče druge verzije procesora sa kodnom oznakom „X1E80100“, njegova potrošnja se kreće oko 52.92 W. Čudno je što se ova verzija čipa ne razlikuje mnogo od „flegšip“ primerka, jer radi na osnovnoj vrednosti takta od 3.40 GHz i turbo koraku podešenom na 4 GHz, ali je potrošnja energije drastično manja.

Nasuprot tome, prag maksimalne potrošnje čipseta je i dalje dvostruko, pa i malo preko toga veća od potrošnje Apple M3 Pro procesora od 42 W. Očigledno je da je TSMC 3nm proces izrade u velikoj meri pomogao Apple čipsetu u nameri da uštedi energiju i bude efikasniji u pogledu potrošnje i iskorišćenja energije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Međutim, čisto poređenja radi Apple M2 Pro, prethodna generacija procesora koji se proizvodi pomoću TSMC 4 nm tehnologije, troši 55 W. Važno je napomenuti da je Snapdragon X Elite takođe proizveden upotrebom 4nm tehnologije.

Čak i Intelov Core Ultra 7 155H troši oko 80 W. Ova prilično velika razlika u potrošnji energije između dve Snapdragon X Elite verzije sa samo 400 MHz razlikom u radnom taktu posledica odluke Qualcomm-a da agresivnije overklokuje svoju „top-end“ verziju procesora, ali i pokazatelj ograničenja TSMC 4 nm tehnologije koja postaje neefikasna nakon postizanja određene granice radne frekvencije.

Takođe, Snapdragon X Elite jedva da bi mogao duže da radi sa konstantnom potrošnjom od  98,50 W zbog pregrevanja i praktično bi odmah gasio laptop uređaje. Ukratko, razumniji pristup za Qualcomm partnere u ovom trenutku bio bi da se drže verzije procesora sa oznakom „X1E80100“. Možda radi na nižoj frekvenciji, ali razlika u performansama sumnjamo da će biti ozbiljnija, a vi ćete uživati u znatno hladnijem uređaju i produženoj autonomiji rada laptop računara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi