Qualcomm optužen za lažiranje rezultata o brzini Snapdragon X procesora

Prilično zabrinjavajuće vesti kruže u vezi najnovijeg Qualcomm Snapdragon X procesora koje navode da se rezultati ”pumpaju” i da su zapravo lažirane brojke o performansama

Qualcomm optužen za lažiranje rezultata o brzini Snapdragon X procesora

Nakon euforije u vezi sa izlaskom Snapdragon X Elite i Plus procesora za koje se gromoglasno tvrdi da će preporoditi i iz pepela vratiti slavu PC računara, pojavile su se ozbiljne optužbe da Qualcomm vara sa lažnim brojkama benchmarking testova svojih novih procesora za laptopove.

Snapdragon X Plus, koji je najavljen tokom jučerašnjeg dana pridružuje se prethodno najavljenom X Elite modelu u novoj Qualcomm liniji procesora namenjenih za Windows laptop računare. Ovi procesori se reklamiraju kao prvi Qualcomm čipovi bolji i brži od konkurentskih Apple, Intel i AMD rešenja. Navodono je najbolja šansa za Windows Arm platformu da konačno uzleti i zauzme veliki deo tržišta. Međutim, SemiAccurate.com tvrdi da je Qualcomm daleko od nivoa performansi koje gromoglasno obećava i da zapravo lažira benchmark rezultate koji su predstavljeni novinarima.

SemiAccurate, navodi primer dva glavna OEM proizvođača laptop uređaja, kao i izvor iz samog Qualcomm-a, koji opravdavaju njihove tvrdnje o prevari u vezi navedenih referentnih vrednosti na polju performansi, insistirajući na tome da je Qualcomm benchmark rezultate nemoguće ponoviti čak ni pomoću vodećih OEM programera na ovom polju.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Qualcomm se još uvek nije obratio niti ponudio odgovor na zahtev za komentar po ovom pitanju.

Qualcomm pod udarom ozbiljnih optužbi

Na Snapdragon Summit konferenciji održanoj prošlog oktobra, javnost je dobila uvid u prve konkretne rezultate Snapdragon X Elite procesora. Ove brojke, za koje izvori SemiAccurate tvrde da su bili realni, su sporiji nego što se očekivalo, iako je izvor iz kompanije Qualcomm tvrdio da softver na kome je testiranje uređeno, nije konačno optimizovano izdanje.

Čitav proces merenja i metodologija su praktično bili obavijeni velom tajne i mnogih nepoznanica, obzirom da niko na konferenciji nije mogao da dobije uvid u podešavanja koja su korišćena tokom testiranja, a nejasne grafikone koji pokazuju performanse u odnosu na konkurentske Apple i Intel procesore nije bilo moguće proveriti.

Nakon što su OEM proizvođači laptop uređaja dobili prve primerke Snapdragon procesora iz X serije, SemiAccurate tvrdi da nijedan od njih nije bio u stanju da ponovi i dobije Qualcomm rezultate. U stvari, sajt izveštava da su proizvođači računara prvi uočili velike razlike u rezultatima koji su bili „daleko ispod 50%“ od vrednosti koje je Qualcomm naveo.

Inženjeri kompanije Qualcomm su navodno rekli SemiAccurate-u da opravdanje za loše rezultate leži u neodgovarajuće dobroj Windows on Arm optimizaciji i lošim sistemima za hlađenje procesora koji nisu mogli da postignu maksimalnu radnu frekvenciju. Čak i nakon što je prošlo neko vreme i hlađenje koje je u međuvremenu definitivno moglo da se poboljša, inženjeri koji su se bavili testiranjem, navodno nikada nisu ni približno mogli da dobiju rezultate sa kojim je  Qualcomm izašao u javnost, a jedan anonimni izvor je čak uporedio Snapdragon X Elite performanse sa Intel Celeron procesorima.

Start Qualcomm Snapdragon X procesora ukaljan sumnjom u njihove performanse

SemiAccurate ne iznosi ništa o tome kako Qualcomm navodno vara sa svojim referentnim rezultatima. Ukoliko prva linija proizvođača nije u stanju da se ni izbliza približi navedenim vrednostima i sami ponovo postignu navedene rezultate Snapdragon X serije, greška kompanije Qualcomm, mora biti ispravljena.

Sajt takođe tvrdi da su Qualcomm slajdovi sa predstavljenim rezultatima bili „umrljani“ sa ne baš jasno uočljivim brojevima. Na Snapdragon samitu, kompanija je izbegavala da odgovori na tehnička pitanja o svojoj predstojećoj Snapdragon X seriji, obećavajući više odgovora i detaljne tehničke informacije u vremenu kada procesori budu lansirani. Takođe je obećao recenzentima mogućnost da nezavisno uporede nove čipove pre lansiranja uređaja. Međutim, nijedno od ovih obećanja nije ispunjeno, mada ima još vremena do lansiranja procesora sredinom 2024. godine.

SemiAccurate tvrdi da Qualcomm statistika, objavljena tokom jučerašnjeg na promociji njegove nove linije čipova, nema odgovarajuće tehničke elemente koji su prvobitno obećani. Dobili smo samo podatke o broju jezgara, keš memoriji i brzini radnog takta, ali je izostao detaljniji tehnički brifing, van osnovnih specifikacija, prenosi Tom’sHardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi