TSMC će proizvoditi 3nm čipove za AMD i Qualcomm

TSMC nastavlja svoju dominaciju u svetu poluprovodnika.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company najveće je ime u svetu industrije poluprovodnika, a predstojeći proizvodni proces u 3 nanometra obećava još bolje performanse njihovih čipova, kako za mobilne, tako i za druge vrste uređaja. Portal Wccftech prenosi kako su neke od najvećih svetskih kompanija već osigurale proizvode kapacitete TSMC. 

Skup proces 

Celokupna isplativost procesa proizvodnje čipova bazira se na potpunoj popunjenosti proizvodnih kapaciteta jedne kompanije. U slučaju jednog giganta kao što je TSMC, to znači da je potrebno  mnogo “mušterija” koje će ovoj kompaniji obezbediti dizajn za svoje najnovije čipove koje će Taiwan Semiconductor Manufacturing Company potom realizovati u vidu naprednih ili manje naprednih čipova. 

Zbog čega je ovo ovako? Situacija je ista kao i u svakoj drugoj sferi poslovanja, s tim što su mašine i celokupan sistem proizvodnje čipova veoma skupi za rad. Ukoliko je broj narudžbina za čipove veoma mali, troškovi proizvodnje biće veći od cene po kojoj kompanija te čipove može da proda, što dovodi do negativnog salda. Srećom, TSMC očigledno neće morati da brine o ovom scenariju ukoliko se po jutru dan poznaje. 
CHIPMAKINGPROCESSTSMC.png

Veliki broj mušterija 

Prema trenutno dostupnim informacijama, kompanija TSMC već je dobila ogromnu količinu narudžbina od nekih od najvećih svetskih kompanija. Za početak tu su Apple i Intel kao najveći kupci, a pored ovih kompanija, TSMC će čipove u 3 nanometra proizvoditi i za Nvidia, Broadcom, AMD i Qualcomm. Ovo u startu znači da će TSMC biti u velikoj prednosti u odnosu na Samsung, koji je usvojio nešto drugačiji proizvodni proces u odnosu na TSMC. 

Sve ovo znači da je tehnologija proizvodnje čipova u tri nanometra skoro pa spremna i da se mnogo očekuje od tradicionalnog FinFET procesa na kom TSMC i dalje insistira. Vreme će pokazati hoće li GaaFET proces koji će Samsung koristiti za svoje čipove proizvedene u tri nanometra, nakon nekog vremena doneti bolje performanse u odnosu na FinFET, što je slučaj u teoriji, ili će Samsung i dalje ostati druga violina u svetu proizvodnje čipova. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi