Samsung nosivi uređaji mogli bi da dobiju nove zdravstvene funkcije zahvaljujući AI podršci

Neka vrsta kontinuiranog EKG nalaza mogla bi da postane stvarnost uz funkcije koje bi trebalo da stignu na Samsung Galaxy satove i pametni prsten na osnovu AI

Samsung nosivi uređaji mogli bi da dobiju nove zdravstvene funkcije zahvaljujući AI podršci

Samsung želi da promeni način na koji njegovi nosivi uređaji obrađuju podatke o zdravlju srca sa novim patentom koji ima za cilj da poboljša sposobnost uređaja da provere nepravilni srčani ritam i znakove atrijalne fibrilacije. Njegovi postojeći Galaxy pametni satovi (i većina najboljih pametnih satova uopšte) to mogu da urade izvođenjem EKG analize odnosno elektrokardiogram skenova, ali s obzirom na to da ovi skenovi treba da pokrenu sami korisnici, teško je koristiti ove podatke da bi se stvorila celovitija slika srčanog ritma korisnika ovih uređaja.

Međutim, zahvaljujući novom Samsung patentu, sve to bi moglo da se promeni nabolje. Portal Wareable primetio je patent koji sugeriše da kompanija pokušava „prevede PPG signale u odgovarajuće EKG talase“. U osnovi, to znači da Samsung pokušava da napravi kontinuirane podatke o otkucajima srca koje obično prikuplja, i pretvori ih u EKG podatke.

Prošle godine, Samsung je dobio odobrenje američke agencije FDA za pasivno praćenje atrijalne fibrilacije (AFib) na Galaxy Watch 5, a ovaj novi patent bio bi prirodno proširenje te tehnologije. Ona bi donela konstantno povezivanje sa vašim otkucajima srca kako bi nosivi uređaj izvršio redovan EKG bez obzira da li ga aktivno koristite ili ne.

Samsung bi ovo postigao putem sistema generativne veštačke inteligencije koji bi stvorio bolji odnos između ritmova otkucaja srca i EKG podataka. Ovaj odnos je poznat u naučnim terminima kao „Markovljev odnos prvog reda“.

Samsung napominje da prilikom provere AFib-a, može doći do lažno pozitivnih rezultata prilikom prevođenja podataka o otkucajima srca u EKG rezultate, ali bi novom tehnologijom trebalo da bude prevaziđeno „uvođenjem prethodnog znanja u pogledu verovatnih grafičkih modela“ ili proverom podataka pomoću veštačke inteligencije.

Samsung uređaji koji bi trebalo da dobiju nove funkcije

Važno je naglasiti da je ovo i dalje patent, i nije potpuno neobično da kompanije patentiraju ideje koje su godinama udaljene od ostvarivanja, ili naprotiv koje nikada i ne budu ostvarene.

Međutim, s obzirom na to da su zdravstvene funkcije na pametnim uređajima veoma popularne, ukoliko imate postojeći Samsung Galaxy Watch sa funkcijom EKG-a (Watch Active 2 i Watch 3 nadalje), možda ćete dobiti priliku da koristite nove kada one stignu.

Ipak, možda je razumnije očekivati, s obzirom na to da su ti uređaji nekoliko godina stari, da će nove zdravstvene funkcije ipak stići na predstojeće Galaxy Watch 7, redizajnirani Galaxy Watch 4 ili Galaxy Watch Ultra modele pametnih satova. Interesantno je da analitičari očekuju i da će Samsung Galaxy Ring takođe ponuditi funkciju EKG-a, što znači da bi Samsung pametni prsten mogao biti jedan od prvih koji će iskoristiti novu tehnologiju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi