Bolesti srca na telefonu – CardioSignal inovacija u prevenciji srčanih oboljenja

U ranoj prevenciji i otkrivanju nekih srčanih oboljenja pomaže finski startap CardioSignal sa inovacijom za otkrivanje atrijalne fibrilacije preko telefona

Bolesti srca na telefonu – CardioSignal inovacija u prevenciji srčanih oboljenja

Iako je tehnologija nosivih uređaja, poput Apple Watch i Fitbit Charge, privukla pažnju, njihova tačnost za kliničku upotrebu često je upitna. Međutim, finska startap kompanija CardioSignal ističe prednosti svoje aplikacije koja koristi senzore pokreta u telefonu kako bi precizno merila otkucaje srca korisnika i tako detektovala najčešći poremećaj srčanog ritma, tačnije atrijalnu fibrilaciju (AFib).

CardioSignal je privukao investiciju od 10 miliona dolara početkom 2024. godine, a od tada  istovremeno planira proširenje svojih mogućnosti za otkrivanje drugih srčanih oboljenja kao što su srčana insufijencija, aortna stenoza, koronarna arterijska bolest i hipertenzija plućne aorte. Nosivi uređaji kao što su Samsung i Apple pametni satovi, takođe su sposobni za detekciju AFib-a, ali prednost CardioSignal tehnologije je preciznost i dubinska analiza srčanih ritmova. Ova tehnologija ne zahteva skupu specijalizovanu opremu, i tako pruža korisnicima jednostavan i pristupačan način praćenja zdravlja srca.

U razgovoru za portal TNW, generalni direktor kompanije CardioSignal, klinički kardiolog Juso Blumster je malo više pojasnio tehnike i način rada aplikacije koja prati promene srčanih ritmova. Aplikacija u stvari radi na jednostavnom principu dva senzora u telefonu (žiroskop i akcelerometar) koji, kada ga prislonite na grudi, mere srčani ritam, tačnije promene u njemu, objašnjava on.

Senzori su postali dovoljno precizni i osetljivi da mogu da mere otvaranje i zatvranje srčanih zalistaka, što je do sada bilo moguće samo putem ultrazvuka srca”, kaže Blumster. Da je na pragu nečeg revolucionarnog, otkrio je kada je poredio otkucaje srca sa ultrazvuka i one sa telefona, i video da su razlike među njima na „nivou statističke greške”.

CardioSignal je u stvari aplikacija koja se učitava u telefon, i koja se aktivira kada aparat prislonite na grudi. Posle minut vremena, podaci se šalju u bezbednu bazu medicinskih podataka koja se nalazi u oblaku i odatle korisnik dobija povratnu informaciju. Da nije neka šala, govori i podatak da je CardioSignal recenziran u preko 20 publikacija i da je kategorisan kao medicinski uređaj CE klase IIa.

CardioSignal je kao i mnoge druge medicinske tehnologije zasnovane na pametnim telefonima, ima nekoliko izazova pred sobom. Osim pitranja zaštite privatnosti podataka, postoji i pitanje uverljivosti i prihvatanja od strane korisnika. Iako je tehnologija sveobuhvatna i korisna, potrebno je uveriti ljude da je koriste redovno i u skladu sa uputstvima.

S obzirom na to da već neko vreme postoje aplikacije u nosivim uređajima, koje mere nivo šećera u krvi, mere krvni pritisak ili se vage za merenje i uređaji za praćenje metabolizma i slično povezuju sa telefonima, ne treba sumnjati da će i CardioSignal, kao HeadSpace ili Medisafe, biti opšteprihvaćen od strane korisnika u prevenciji i zaštiti zdravlja srca.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Zrachko

    Kvota da će podaci otići osiguravajućim kompanijama, za plasiranje reklama i treniranje AI-a je 1.

    Edit:
    Podaci idu trećim stranama, što i piše u njihovoj Privacy Policy(sekcija 8).

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi