Apple Watch spasio život ženi iz Sinsinatija

Apple Watch je spasio život ženi iz Sinsinatija tako što ju je upozorio na previsoki puls tokom spavanja, posle čega je otkrila da ima krvni ugrušak u plućima

Apple Watch spasio život ženi iz Sinsinatija

Kimi Votkins iz Sinsinatija tvrdi da joj je njen Apple Watch spasio život. Naime, on je pomogao ovoj dvadesetdevetogodišnjakinji da otkrije bolest pluća koju nije znala da ima, piše 9to5mac.

Votkins je jednog dana legla da odspava nakon što se osećala ošamućeno, a na ruci joj je tokom spavanja ostao njen pametni sat. Apple Watch koji je nosila probudio ju je upozorenjem o previsokom srčanom pulsu koji je iznosio 178 otkucaja u minuti.

Posle ovog upozorenja obratila se lekarima koji su otkrili da Votkins u stvari boluje od plućne embolije, bolesti koja joj je stvorila krvne ugruške i ugrozila život. Zbog ovoga joj je broj otkucaja srca u minuti bio visokog čak i tokom spavanja, na šta ju je upozorio njen pametni sat.

Apple Watch, osim funkcija koje ga povezuju na razne internet aplikacije ima i neke zdravstvene opcije. On može da meri otkucaje srca korisnika tokom dana i tako prepozna da li im srce nepravilno radi, poput otkrivanja povišenog pulsa i kada oni nisu aktivni, što je bio slučaj sa Votkins.

Iako se može smatrati da njegovim nošenjem ljudi postaju „previše povezani“ na internet ili sa drugim ljudima, on ipak može biti od velike pomoći u zdravstvenom smislu, kaže Votkins. Ona dodaje i da je imala veliku sreću kada je ostavila svoj sat na ruci kada je legla da spava, jer bi joj krvni ugrušak možda odneo život ukoliko bi ostao neotkriven.

Apple Watch dobija novi operativni sistem

Kompanija Apple inače za svoje pametne satove razvija aplikaciju Quartz zasnovanu na veštačkoj inteligenciji koja će na osnovu dostupnih podataka korisnicima praviti programe za vežbanje, plan ishrane i spavanja. Aplikacija bi, prema izvorima, trebalo da izađe sledeće godine, a verovatno će uključivati pretplatu.

Na nedavno održanoj WWDC godišnjoj konferenciji, Apple je predstavio operativni sistem watchOS 10 za svoje pametne satove sa novim korisničkim interfejsom i „pametnim“ vidžetima za tajmere i drugi sadržaj. Uz to, senzorska podrška za podatke o merenju pulsa je pojačana, a za planinare je dodata opcija topografskih mapa i automatskog kreiranja rute puta u hitnim slučajevima.

Naravno, ukoliko vas je slučaj Votkins podstakao na razmišljanje o kupovini pametnih satova, Apple je samo jedna u moru kompanija koje nude pametne satove sa sličnim mogućnostima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi