Apple Watch vas spašava od davljenja u bazenu

Polako ali sigurno Apple Watch postaje vaš digitalni asistent od neprocenjive vrednosti, ovaj put upozoravajući plivače koji su u potencijalnoj opasnosti od davljenja

Apple Watch vas spašava od davljenja u bazenu

Različiti modeli Apple Watch ručnog sata ne samo da se isporučuju sa korisnim zdravstvenim funkcijama koje informišu korisnike kada treba da potraže medicinsku pomoć, već dolaze i sa korisnim funkcijama koje registruju hitne slučajeve kao što je detekcija sudara ako je vaš automobil učestvovao u saobraćajnoj nesreći.

Impresivno je koliko Apple može da implementira funkcija za svakodnevno životno korisne situacije u svoj pametni sat, a namerava da doda još. Ovog puta, prema prijavi najnovijeg patenta, kompanija iz Kupertina pomaže plivačima i objašnjava kako Apple Watch može postati njihov lični digitalni pomoćnik u bazenu, obaveštavajući ih ili one u neposrednoj blizini bazena o eventualnoj opasnosti.

Apple Watch može sprečiti davljenje plivača, na osnovu podataka senzora

Kako je izvestio PatentliApple, prosečna osoba može da zadrži dah oko 30 sekundi, dok dobro utrenirana osoba može da izdrži do 2 minuta bez vazduha pod vodom. Međutim, ako je neko potopljen u vodi i bez vazduha ostane između 4-6 minuta, to može dovesti do nepopravljivih telesnih oštećenja i krajnjem slučaju smrtnog ishoda, utapanja. Na osnovu podataka senzora, budući model Apple Watch ručnog sata mogao bi da spreči incidente ove vrste i da na vreme detektuje da li se plivač davi. Pod pretpostavkom da se nosilac sata ponaša nepravilno dok je pod vodom, Apple Watch bi mogao poslati poruku upozorenja na jedan ili više uređaja korisnika koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Novi Apple Watch bi mogao da aktivira alarm dok se koristi u svim vrstama slatkovodnih bazena, uključujući javne i privatne bazene, kao i prirodne bazene sa slatkom vodom. Prema sl. 1 ispod, primer pokazuje da korisnik #100 pliva dok nosi pametni sat na zglobu. Apple Watch može registrovati i analizirati različite parametre i  meta podatke plivača, a kada uređaj otkrije nepravilno ponašanje između zamaha dok pliva ili ako je plivač u nevolji kao što je prikazano na sl. 2, bežični primopredajnik ugrađen u pametni sat mogao bi emitovati SOS radio (RF) poruku.

Ova poruka bi zatim bila poslata na obližnje uređaje kao što su pametni telefoni, tablet računari, pametni satovi, laptop računari ili stanica za nadzor i kontrolu koji se nalaze u bazenu ili neposrednoj blizini bazena. Vlasnici obližnjih uređaja bi registrovali poruku za pomoć na svojim ekranima putem zvučnog upozorenja ili vibracije, omogućavajući da upozore druge osobe u neposrednoj blizini i pomognu plivaču koji se našao u problemu.

Apple skreće pažnju da iza ove korisne funkcije stoji podatak kako godišnje više od 3.500 ljudi umre od posledica utapanja i to samo u Sjedinjenim Američkim Državama. To  je peti najčešći uzrok smrti u regionu. Sa novim Apple Watch modelima, kompanija iz Kupertina bi mogla u velikoj meri da reši ovaj problem, ali sama prijava patenta ne garantuje nužno da će se takav proizvod materijalizovati, tako da je to nešto što svakako treba imati na umu.

Međutim, činjenica da se nekoliko života može spasiti kroz uvođenje ove funkcije je od neprocenjive vrednosti i uliva nam nadu da će ga Apple, na ovaj ili onaj način, svakako implementirati u budući model svog pametnog sata, piše USPTO.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. tozovac

    Ми вам можемо спасити живот да се не удавите, и исто тако вам га и упропастити тако што ћете постати робови мобилних телефона и геџета.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi