Apple potrošio 3 godine za razvoj Android kompatibilnog Apple Watch-a i na kraju digao ruke

Apple je po prvi put priznao da je pokušao da napravi Apple Watch kompatibilan sa Android telefonima, ali je očigledno bio neuspešan u tom pokušaju

Apple potrošio 3 godine za razvoj Android kompatibilnog Apple Watch-a i na kraju digao ruke

Pre nekoliko dana, američko ministarstvo pravde optužilo je kompaniju Apple za nezakonito jačanje monopolske pozicije na tržištu pametnih telefona i korišćenje različitih sredstava poput ukrštanja hardvera, softvera i servisa kako bi zadržali korisnike i učinili ih zavisnim o Apple tehnologiju. Takođe je navedeno više primera, uključujući i onaj koji se odnosi na namerno sprečavanje Apple Watch ručnog sata, da bude kompatibilan sa Android telefonima.

Međutim, nakon toga sledi gotovo dramski preokret jer je Apple po prvi put javno priznao da su pokušali sa razvojem Android kompatibilnog Apple Watch uređaja i da su na to potrošili čak tri godine razvoja i na kraju ipak nisu uspeli.

Apple Watch Android kompatibilni sat je bio u planu

Ministarstvo pravde SAD je navelo da Apple Watch može biti uparen samo sa iPhone telefonom, sprečavajući korisnike da pređu na druge marke mobilnih telefona, jer kada se prebace na drugi uređaj i operativni sistem, to znači da moraju da napuste Apple Watch i da plate još jednu naknadu za kupovinu novih pametnih telefona koji podržavaju Android operativni sistem.

Kao odgovor na prethodno iznete optužbe, Apple je rekao stranim medijima kao što je 9to5mac da su proveli tri godine pokušavajući da razviju Apple Watch koji je kompatibilan sa Android telefonima, ali zbog tehničkih ograničenja nisu mogli da ga uspešno implementiraju i na kraju su morali da u potpunosti odustanu od ove ideje.

Mark Gurman je ranije objavljivao izveštaje slične sadržine, koji se poklapaju sa Apple izjavom, ali Gurman veruje da je razlog neuspešnog lansiranja više posledica usklađivanja dugoročne Apple poslovne strategije, nego tehničke poteškoće.

Svoj stav o tome izneli su i neki strani mediji. Generalno postoje prepreke na današnjem tržištu pametnih satova, ali i sa druge strane. Tako na primer, Google Pixel Watch serija ručnih satova je zapravo pogodna za rad isključivo sa Android telefonima i ne može se upariti sa iPhone uređajima.

Google je pre nekog vremena kupio Fitbit i još uvek u svojoj ponudi nema neki dovoljno dobar i zanimljiv model ručnog sata kojim bi privukao i preoteo korisnike Apple Watch uređaja.

Dakle, nema nevinih na današnjem tržištu i treba se dobro raspitati o unakrsnoj kompatibilnosti uređaja koje želite upariti i zajedno koristiti, pa tek onda krenuti u kupovinu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Ovo je samo izjava zbog ovih pretnji tužilaštva. Naravno da su to mogli, kad to može Huawei, sigurno može i Apple. Smaraju ih što neće da svoje servise prebace na druge OS-e i time forsiraju svoj ekosistem. Bila bi fora da omoguće svoje servise na HarmonyOS-u :) Meni jos uvek nije jasno odakle Huawei Health app u Appstore-u a nema je na Google Play Store-u

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi