Odloženo lansiranje Apple Watch Ultra sa MicroLED ekranom zbog navodnog ograničenja u snabdevanju

Izazovi u snabdevanju i visoki troškovi ograničavaju dolazak Apple Watch Ultra sa MicroLED tehnologijom, jer je ona četiri puta skuplja od OLED tehnologije

Odloženo lansiranje Apple Watch Ultra sa MicroLED ekranom zbog navodnog ograničenja u snabdevanju

Apple projekat o lansiranju pametnog sata sa MicroLED ekranom će izgleda morati malo da sačeka, pošto postoje problemi u lancu snabdevanja i cene ove tehnologije. Kompanija tako navodno odlaže lansiranje Apple Watch Ultra u MicroLED verziji, čije je prvobitno lansiranje prema nekim glasinama bilo planirano za 2025. Ili 2026. godinu.

Apple je prošle godine lansirao novi Apple Watch Ultra zajedno sa iPhone 15 linijom i ponudio niz novih funkcija za watchOS zajedno sa novim korisničkim interfejsom za nosive uređaje. U poređenju sa originalnim modelom, ovaj uređaj ima mnoga poboljšanja uključujući unapređeni procesor i svetliji ekran. Još naprednija verzija ovog sata trebalo bi da bude u MicroLED verziji Apple Watch Ultra, ali za to ćemo kako stvari stoje čekati još neko vreme.

Prošle godine je TrendForce izvestio da će Apple lansirati Apple Watch Ultra sa novom tehnologijom ekrana koja je daleko superiornija od OLED tehnologije. Pričalo se i da će MicroLed tehnologija stići na Apple Watch Ultra 2026. godine, ali sada će ta priča malo sačekati jer je MicroLed tehnologija čak četiri puta skuplja od OLED tehnologije. Novi medijski i insajderski izveštaji takođe navode da će kompanija postepeno uvoditi ovu tehnologiju i na iPhone i iPad uređaje. Međutim, kako sada stvari stoje, biće potrebno nekoliko godina pre nego što MicroLed ekrani pređu na iPhone.

Apple već skoro deceniju radi na MicroLED tehnologiji displeja i ona deluje kao logična zamena za OLED ekrane u narednim godinama, ističe Wccftech. Trenutno, Apple Watch Ultra pametni sat ima OLED ekran dužine dijagonale 1,93 inča i svetliji je od većine pametnih satova. Njegova nadograđena verzija sa MicroLED ekranom će navodno imati veći displej od 2,12 inča u dijagonali.

Problemi sa snabdevanjem, međutim,  uvek se vrte oko cene neke tehnologije. U ovom slučaju to je proizvodnja MicroLED displeja za Apple pametni sat. Cena za ovaj tip ekrana veličine 2,12 inča po dijagonali je 150 američkih dolara, u poređenju sa OLED panelom koji košta samo 38 dolara. Za Apple, to je četiri puta veća cena i nije smisleno ugraditi skupu tehnologiju u uređaj koji već košta 799 dolara. Taj trošak bi na kraju uticao na prihod kompanije od Apple Watch pametnih satova pošto bi potražnja za njime verovatno opala.

Strategija kompanije za uvođenje MicroLED tehnologije u nosive uređaje, ukazuje na to da Apple u stvari čeka pad cena tehnologije displeja pre nego ih ugradi u svoje uređaje. Bez obzira na to, cena će i dalje biti veća od cene OLED panela za Apple Watch pametne satove.

Apple bi tako, u budućnosti trebalo postepeno da izbacuje LCD, OLED kao i miniLED panele u korist MicroLED displeja u svojim budućim proizvodima. Trenutno, MicroLED tehnologija displeja važi za tehnologiju budućnosti, ali trenutni troškovi očigledno predstavljaju izazov za masovnu upotrebu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi