Apple povlači satove Watch Ultra 2 i Watch 9 serije iz prodaje u SAD zbog zabrane u vezi sa krađom patenta

Američki tehnološki gigant Apple povlači satove Watch Ultra 2 i Watch 9 serije iz prodaje u SAD zbog zabrane u vezi sa krađom patenta od firme Masimo

Apple povlači satove Watch Ultra 2 i Watch 9 serije iz prodaje u SAD zbog zabrane u vezi sa krađom patenta

Zbog odluke američke Komisije za međunarodnu trgovinu (ITC) koja tvrdi da Apple krši patentna prava na štetu medicinsko-tehnološke kompanije Masimo, gigant povlači određene uređaje iz prodaje u SAD kako bi se uskladio sa zabranom. Tako Apple povlači satove Watch Ultra 2 i Watch 9 serije iz onlajn prodaje 21. decembra, a iz fizičkih prodavnica tri dana kasnije.

ITC odluka zabranjuje kompaniji prodaju ovih uređaja i to na osnovu spora koji se odnosi na neovlašćeno korišćenje tehnologije kompanije Masimo u senzorima za merenje nivoa kiseonika SpO2 u pomenutim satovima.

Portparol kompanije Apple Niki Rotberg izjavio je za 9to5Mac da se gigant „u potpunosti ne slaže“ sa odlukom ovog tela, te da sprovodi niz pravnih i tehničkih opcija kako bi ipak zadržao ova dva uređaja u prodaji.

Kompanija Masimo je zbog krađe patenata pokrenula dva postupka protiv tehnološkog giganta – jedan pred američkim Okružnim sudom i drugi pred Komisijom za međunarodnu trgovinu. Postupak pred ITC komisijom je pokrenut zbog nezadovoljstva kompanije u vezi sa dugim trajanjem suđenja u Okružnom sudu.

Sada, ulogu u ovome dobija i američki predsednik Džozef Bajden jer ima pravo da odluči da li će odluku podržati ili naprotiv, staviti veto na ITC zabranu, što predstavlja retkost. Tokom 2013. tadašnji predsednik Barak Obama stavio je veto na ITC zabranu uvoza iPhone 4 telefona, a Bajden je ranije podržao odluku komisije protiv kompanije Apple u vezi sa EKG funkcijama na pametnim satovima.

Odluka komisije, međutim, ne utiče na uređaje koji su već prodati, jer će oni i dalje funkcionisati normalno i dobijaće punu tehničku podršku. Takođe, odluka se trenutno ne odnosi ni na satove koji se nalaze na stanju kod ovlašćenih Apple partnera kao što su BestBuy i Amazon, ali kompanija neće moći direktno da ih prodaje. Uz to, zabrana se takođe odnosi samo na prodaju satova u SAD, a ne i u drugim zemljama.

Kada je u pitanju sudski postupak, Masimo tvrdi da je Apple prekršio čak 17 patentnih prava, a odbor za suđenje i žalbe za sada je utvrdio da je njih 15 nevažećih. Kompanija je trenutno u procesu žalbe na ove odluke, a kada je u pitanju deo procesa u vezi sa krađom poslovnih tajni, suđenje će biti ponovljeno, iako njegov datum i dalje nije određen.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi