Nema popuštanja za Apple – Bela kuća odbija da poništi zabranu prodaje spornih pametnih satova

Iako je Bela kuća odlučila da nema popuštanja za Apple, kompanija ne odustaje i žaliće se na njenu odluku da ne ukine zabranu prodaje spornih pametnih satova

Nema popuštanja za Apple – Bela kuća odbija da poništi zabranu prodaje spornih pametnih satova

Zabrana prodaje Apple Watch pametnih satova u SAD zbog krađe patenata sada je u potpunosti na snazi, s obzirom na to da je Bela kuća odlučila da nema popuštanja za Apple, odnosno da ne ukine zabranu koju je prethodno naložila ITC komisija. Međutim, ni kompanija ne želi da popusti pa će se žaliti na odluku predsedničke administracije da ne interveniše u ovom slučaju, sa kojom se „snažno ne slaže“.

Kompaniji Apple je, podsetimo, Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) naložila da obustavi prodaju Apple Watch 9 i Apple Watch Ultra 2 satova na tržištu SAD zato što je gigant u ovim uređajima neovlašćeno upotrebio patente medicinsko-tehnološke firme Masimo. Zbog primene odluke, od nedavno više nije moguće kupiti ove satove ni na Apple sajtu, ali ni u fizičkim prodavnicama nezavisnih prodavaca.

Kako smo ranije pisali, pravo da se umeša u ovaj slučaj imala je administracija američkog predsednika, ali s obzirom na to da je rok od 60 dana za to prošao i da je Bela kuća odlučila da ne interveniše, ITC odluka je sada u potpunosti stupila na snagu.

Trgovinska predstavnica SAD Ketrin Tai izjavila je da je nakon pažljivih konsultacija, ipak doneta odluka o neponištavanju zabrane. Apple, međutim, ne odustaje, i u izjavi za 9toMac kaže da se uopšte ne slaže sa odlukom Bele kuće, te da će se zvanično žaliti na zabranu prodaje.

I dalje nije jasno koliko će zabrana trajati, ali 12. januara bi nadležni organi u SAD trebalo da odluče da li će redizajnirane verzije Apple satova, odnosno one bez senzora za merenje nivoa kiseonika SpO2 moći da se nađu na tržištu.

S druge strane, Apple takođe ima priliku da se nagodi sa kompanijom Masimo, s obzirom na to da su njeni predstavnici saopštili da su otvoreni za pregovore, ali da je „za tango potrebno dvoje“. Na osnovu dosadašnjih Apple nastupa povodom ovog slučaja, trenutno ne deluje da će Apple prihvatiti da se nagodi, ali ukoliko institucije nastave sa nepopuštanjem, to će možda biti jedino rešenje za američkog giganta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi