Krađa patenata: Apple ima priliku da se nagodi sa kompanijom Masimo

Najnovija krađa patenata u tehnološkom svetu možda ipak dobije drugačiji epilog jer se Apple možda nagodi sa kompanijom Masimo koja je otvorena za pregovore

Krađa patenata: Apple ima priliku da se nagodi sa kompanijom Masimo

Izvršni direktor medicinsko-tehnološke kompanije Masimo Džo Kiani rekao je da je otvoren za pregovore u kome bi se potencijalno nagodio sa gigantom Apple u vezi sa krađom patenata koju je njegova firma pretrpela. Tako bi najaktuelnija krađa patenata u samom vrhu tehnološkog sveta mogla da dobije nešto drugačiji završetak, s obzirom na to da smo juče saznali da Apple povlači Watch Ultra 2 i Watch serije 9 iz prodaje pošto je  u njima neovlašćeno koristio tehnologiju kompanije Masimo, kako je utvrdila američka Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC).

Apple sa druge strane veruje da će ažuriranja softvera u pametnim satovima koje od sutra povlači iz prodaje u SAD doprineti da se situacija „smiri“, Masimo smatra da to neće biti dovoljno i da su na ovim uređajima potrebne i hardverske modifikacije. Međutim, bez obzira na to, firma za zdravstvenu tehnologiju možda ne nastavi da u ovom smeru, jer je njen izvršni direktor izjavio da postoji mogućnost da se nagodi sa Apple kompanijom, ali da je „za tango potrebno dvoje“.

Kiani kaže da iako je spreman za razgovore, ipak Apple ekipa ta koja je uhvaćena „sa rukama u tegli za kolače“, aludirajući na to da je upravo gigant napravio problem kada je ukrao patente, prenosi Wccftech. Tehnologija koju je Apple neovlašćeno iskoristio u pomenutim pametnim satovima ogleda se u senzorima za merenje nivoa kiseonika u krvi SpO2, i kao posledicu takvog poteza, američki ITC zabranjuje gigantu dalju prodaju ovih uređaja u SAD.

Tako Apple već od sutra mora da povuče iz prodaje ove uređaje kada je u pitanju onlajn kupovina, a u standardnim prodavnicama ovi proizvodi neće biti dostupni od 24. decembra. Međutim, uprkos odluci komisije, ulogu u ovom slučaju ima i administracija američkog predsednika, koja ima rok do 25. decembra da doslovno interveniše u situaciji podržavanjem odluke komisije ili stavljanjem veta na nju.

Predstavnici za medije Bele kuće kažu da pažljivo razmatraju sve faktore u ovom slučaju i da ne žele da preduhitre bilo kakve dalje odluke ITC-a.

Kada je u pitanju Masimo, informacije koje nezvanično kruže ukazuju da je ova kompanija potrošila čak 60 miliona dolara kako bi postigla zabranu prodaje Apple satova u SAD kroz pravnu borbu. Kiani inače, osim spremnosti za pregovore, ističe i da kršenja patentnih prava nisu bila slučajna i da je Apple tačno znao šta radi kada je doslovno prisvojio tuđu intelektualnu svojinu i predstavio je kao svoju. On objašanjava i da je zadovoljan što će svet konačno moći da vidi stvarne pronalazače ovakvih tehnologija, umesto da hvale gigante kao što je Apple za inovativni pristup u uređajima.

Ipak, nažalost po Kianija i njegovu firmu, zabrana prodaje satova u kojima se nalaze njihovi patenti odnosi se samo na SAD, što znači da Apple i dalje može da nastavlja da profitira na tuđoj tehnologiji u ostatku sveta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi