Android 15 i satelitsko povezivanje – evolucija pametnih telefona u novom izdanju

Android 15 je sledeće veliko izdanje mobilnog operativnog sistema, a trebalo bi da ponudi satelitsko povezivanje u hitnim slučajevima, kao što ima iPhone 14 Pro

Android 15 i satelitsko povezivanje – evolucija pametnih telefona u novom izdanju

Apple je predstavio SOS satelitsko povezivanje sa svojim iPhone 14 Pro modelima 2023. godine, dok najnoviji Android telefoni još uvek nemaju odgovarjuću opciju satelitske komunikacije. Sada se pojavljuju izveštaji koji ukazuju da Google radi na dodavanju satelitske veze za svoju Pixel seriju telefona, ali i da će ova funkcija biti kroz Android 15 biti dostupna i na postojećim telefonima bez potrebe za dodatnim hardverom.

Prema rečima stručnjaka za Android i novinara Mišala Ramana, nova funkcija satelitske povezanosti treba da se pojavi u najnovijem Android 14 KPR3 Beta 2 izdanju. On je za portal AndroidAuthority istakao detalje o tome kako će ova opcija funkcionisati.

Kada telefon nema pristup mobilnoj ili Wi-Fi mreži, on će se automatski povezati sa satelitom. Ipak, važe uobičajena upozorenja za povezivanje sa satelitom kao što su dostupnost samo u određenim oblastima, nebo iznad vas mora biti čisto i vedro, telefonski pozivi su nedostupni, a slanje ili primanje poruka može potrajati duže.

Pozadine priče o satelitskoj povezanosti Android uređaja leži i u saradnji kompanija T-Mobile i Space X, koje su napravile sistem „Direct to Cell”, koji omogućava komunikaciju između LTE telefona i satelita u niskoj orbiti. Google planira da doda podršku za Direct to Cell u Android 15, baš onako kako se i vidi na stranici Satellite Messaging u najnovijoj beta verziji Android 14 KPR3.

Još jedna prednost implementacije satelitske povezanosti u slučaju operatera T-Mobile je ta što će on omogućiti da šaljete poruke bilo kome, a ne samo hitnim službama kao što je slučaj kod iPhone uređaja.

Detalji o satelitskim porukama na Androidu još uvek nisu potpuno jasni, ali sve ukazuje na to da će ova funkcija doći na postojeće Android telefone bez dodatnog hardvera za komunikaciju sa satelitima. Google bi mogao da otkrije više detalje o ovome na predstojećoj I/O konferenciji ove godine, a konačno Android 15 izdanje mogli bismo da vidimo u trećem kvartalu 2024. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi