Google I/O 2023: Tri Pixel uređaja, veštačka inteligencija i još mnogo toga

Nova Google I/O 2023 konferencija održana je juče popodne, a čini se da tehnološki gigant nikada nije imao više najava i novosti koje je javno podelio

Google I/O 2023: Tri Pixel uređaja, veštačka inteligencija i još mnogo toga

Pixel linija je dobila dva nova telefona i tablet, koji su najavljeni na Google I/O 2023 konferenciji, a pored uređaja glavni fokus je bio na, pretpostavljate – veštačkoj inteligenciji. Ukoliko niste uživo pratili dešavanja, evo najbitnijih vesti koje je Google najavio.

Tri nova Pixel uređaja

Iako se ne prodaju kod nas, Pixel uređaji važe za popularne globalno, i neretko se mogu videti i u Srbiji. Porodica Google uređaja dobila je Pixel Fold sa savitljivim ekranom, budžetski orijentisani Pixel 7A i Pixel Tablet.

O Pixel Fold modelu smo znali skoro sve u danima pred konferenciju. Pixel Fold od 1.799 dolara označava prvi ulazak kompanije Google na scenu savitljivih telefona. Spoljni ekran je OLED tipa sa 5,8-inča dijagonalom, a unutrašnji, takođe OLED se otvara do 7,6 inča i ima brzinu osvežavanja od 120 Hz. Novi, 11-inčni Pixel Tablet će se prodavati za 499 dolara, a on funkcioniše i kao tablet i kao pametni ekran zahvaljujući magnetnom doku za punjenje koja služi i kao zvučnik.

Baš kao i Pixel Fold i Pixel Tablet, novi Pixel 7A ima Google Tensor G2 čip, zajedno sa 6,1-inčnim ekranom od 1080p koji može da osvežava sliku na maksimalnih 90 Hz. Osnovna verzija telefona košta 499 dolara, ali neki operateri će imati skuplju opciju od 549 dolara koja podržava 5G mmWave.

Google pretraga pojačana veštačkom inteligencijom

Google pretraga dobija veliko ažuriranje u obliku nečega što se zove AI slike ekrana. Kada se odlučite za novu funkciju pod nazivom Search Generative Experience (SGE), počećete da vidite odgovore zasnovane na veštačkoj inteligenciji na samom vrhu rezultata pretrage za neke upite, što može da pruži više konteksta vašoj pretrazi. Ovo će vam omogućiti da suzite informacije u ovoj slici uz dodatna pitanja.

Ove AI slike pokreće ažurirana verzija Google velikog jezičkog modela (LLM) pod nazivom PaLM 2, nešto što je Google takođe najavio na I/O. Novi model već pokreće 25 Google usluga, uključujući kompanijskog Bard chatbot-a, i dolazi sa poboljšanjima u zaključivanju, kodiranju i prevođenju.

Bard je dostupan svima

Google je najavio da je njegov AI chatbot sada dostupan svima, bez obzira da li ste bili na listi čekanja. Kompanija takođe dodaje mnoštvo novih funkcija, kao što je podrška za japanski i korejski jezik i lakši način za izvoz generisanog teksta u Google dokumente i Gmail.

Tu su i novi tamni režim i funkcije vizuelne pretrage, a Google planira da u budućnosti doda još više funkcionalnosti. To uključuje generisanje AI slika koje koristi Adobe AI generator slika, nazvan Firefly, kao i integracije sa uslugama trećih strana kao što su OpenTable i Instacart.

Android dobija AI opcija prilagođavanja

AI ne dolazi samo zbog Google pretrage. Google je najavio da takođe donosi nove funkcije koje se oslanjaju na veštačku inteligenciju na Android. Jedna od ovih funkcija, pod nazivom Magic Compose, biće smeštena u Android aplikaciji Messages i daće vam mogućnost da odgovarate na tekstove koristeći odgovore koje predlaže veštačka inteligencija.

Dodata je i funkcija koja će vam omogućiti da koristite veštačku inteligenciju za kreiranje sopstvene pozadine. Umesto da birate iz skupa unapred pripremljenih opcija, ova opcija će dozvoliti da opišete sliku koju će vaš uređaj potom generisati koristeći Google diffusion model koji prebacuje tekst u sliku. Pored toga, Google sledećeg meseca pokreće ekskluzivnu funkciju za Pixel koja vam omogućava da prilagodite svoj uređaj novom „cinematic pozadinom“ koja dodaje dubinu jednoj od vaših postojećih fotografija.

Google Photos sa malo AI magije

Google Photos dobijaju potpuno novu funkciju za uređivanje slika koja se oslanja na veštačku inteligenciju, koja vam omogućava da napravite prilično značajne izmene na fotografiji, kao što je poboljšanje neba, pomeranje osobe ili objekta i uklanjanje ljudi u pozadini. Ova funkcija prvo dolazi do korisnika Pixel uređaja kasnije tokom ove godine.

Duet AI, Google Home i Wear OS 4

Od ostalih novina, Google je predstavio Duet AI, paket AI alata koji dolazi do office aplikacija Docs, Sheets, Slides, Meet i Gmail. Google Home je dobio redizajn, sa boljim kamera interfejsom, novim tabom sa omiljenim lokacijama i proširenom podrškom za uređaje.

Iako Wear OS 3 još nije izašao u potpunosti na sve uređaje, Google je najavio da se spremimo za Wear OS 4, koji donosi unapređenu autonomiju baterije, novi bekap, bolju integraciju i kontrolu drugih uređaja i još mnogo toga.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi