Prevazilaženje granica: povezivanje satelita i mobilnih telefona u eri novih mobilnih uređaja

Razvoj satelitske komunikacije podstiču saradnje između proizvođača pametnih telefona, dizajnera čipova i operatora satelita poput SpaceX-a i Lynk Global-a

Prevazilaženje granica: povezivanje satelita i mobilnih telefona u eri novih mobilnih uređaja

Kako se kraj 2023. godine približava, primećuje se značajan trend u vezi sa satelitskom povezanošću, posebno direktnom vezom između pametnih telefona i satelita. Ovaj razvoj podstiču saradnje između proizvođača pametnih telefona, dizajnera čipova poput Qualcomm-a i MediaTek-a, i operatora satelita poput SpaceX-a i Lynk Global-a.

U budućnosti, očekuje se da će napredak, poput povećane snage, omogućiti integraciju novih generacija satelita u niskoj orbiti za direktnu vezu sa pametnim telefonima.

Dva značajna fenomena vidljiva su u toku evolucije satelitske komunikacije sa pametnim telefonima: saradnje između operatera, proizvođača pametnih telefona i operatora satelita, i partnerstva koja pokreću operatori satelita u LEO orbiti sa telekomunikacionim kompanijama.

Kompanije za dizajn čipova, posebno MediaTek i Qualcomm, prednjače među entitetima povezanim sa pametnim telefonima. Na primer, MediaTek je izbacio čip MT6825 zasnovan na standardu 3GPP Non-Terrestrial Network (NTN), piše Digitimes. U saradnji sa britanskom Bullitt Group i Motorolom, zajedno su lansirali pametne telefone koji koriste mrežu Skylo-a za pružanje satelitskih komunikacionih usluga.

Primer iz druge polovine 2023. godine je Huawei Mate 60 Pro, pametni telefon koji je ove godine prilično privukao pažnju. Osim 5G čipa razvijenog od strane SMIC-a, telefon je opremljen tehnologijom koja omogućava direktnu komunikaciju sa satelitima.

Nakon integracije čipova za satelitsku komunikaciju, uređaj koristi S-band sa satelita u geostacionarnoj orbiti za dvosmernu razmenu poruka i poziva. Huawei je prethodno predstavio mogućnosti satelitske komunikacije u modelu Mate 50, mada su bile ograničene na jednosmernu komunikaciju.

U domenu predvođenom operatorima satelita u LEO orbiti, saradnje su pretežno između SpaceX-a i telekomunikacionih operatora poput T-Mobile-a u SAD-u i KDDI-a u Japanu. Ove saradnje uključuju oslobađanje propusnosti od strane telekom operatora za satelitske komunikacione usluge. Još jedan značajan primer je partnerstvo najavljeno 2023. godine između novozelandskog telekom operatora 2degrees i satelitske kompanije Lynk Global.

Pošto postojeći pametni telefoni ne mogu prilagoditi veličinu antena, visoka snaga signala sa satelita je neophodna za uspešnu komunikaciju.

Ova saradnja ima za cilj pružanje satelitskih komunikacionih usluga korisnicima širom Novog Zelanda pomoću svemirskih stanica Lynk Global-a. Trenutno je podržana samo razmena tekstualnih poruka, ali planira se uvođenje i usluga glasovnih poziva.

Sa integracijom satelitske komunikacije sa perspektive dizajna čipova, pažnja se preusmerava ka širem tržištu korisnika postojećih pametnih telefona. Sa tehničkog stanovišta, besprekorna komunikacija zavisi od budžeta veze, i pošto postojeći pametni telefoni ne mogu prilagoditi veličinu antena, visoka snaga signala sa satelita je neophodna za uspešnu komunikaciju.

Satelitska komunikacija u početnom dizajnu ili naknadno povećanje snage satelita?

Stoga, satelitski operatori u LEO orbiti poput SpaceX-a i AST SpaceMobile-a postavljaju satelite sa većom snagom i inovativnim antenskim nizovima kako bi omogućili direktnu satelitsku komunikaciju sa postojećim pametnim telefonima.

Bez obzira da li se razmatra satelitska komunikacija u početnom dizajnu ili naknadno povećanje snage satelita za povezivanje sa ćelijama, oba pristupa se istovremeno razvijaju. Što se tiče vremena implementacije, integracija satkomunikacija u dizajn čipova pametnih telefona je najbrži pristup.

Međutim, integracija satelitskih komunikacionih standarda od strane 3GPP, iako dugotrajna, ključna je za dugoročnu transformaciju industrije. Kako Release 17 i 18 postepeno uključuju satkomunikaciju u standarde, saglasnost industrije i standardizacija otvoriće put za snažniji ekosistem direktnog povezivanja pametnih telefona sa satelitima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi