Zbog čega ne treba da koristite satelitsku komunikaciju u avionu

Sa novim pametnim telefonima sve češće viđamo satelitsku komunikaciju na spisku opreme, međutim njihovo korišćenje u letu može biti pogubno za avione

Zbog čega ne treba da koristite satelitsku komunikaciju u avionu

Najnoviji među telefonima opremljen mogućnostima satelitske komunikacije je Huawei Mate 60 serija. Pored iPhone 14 telefona, Huawei je ubacio i podršku za glasovnu satelitsku komunikaciju, koja itekako može dobro doći u slučaju da se izgubite negde gde nema mobilnog signala.

Satelitsku komunikaciju možete koristiti ne samo u planinama i van naseljenih mesta, već i u avionima, što su neki korisnici i testirali, piše Kuai Technology. Međutim, korišćenje telefona, posebno satelitske komunikacije u avionima može biti ugrožavanje bezbednosti tokom leta, podseća jedan od čelnika kompanije Huawei.

Zbog čega korišćenje telefona nije dozvoljeno u toku leta?

Postojeći sistemi mobilne komunikacije zahtevaju bazne stanice za prenos signala sa jedne tačke na drugu. Međutim, kako baznih stanica nema u kabini aviona, telefon će koristiti maksimalnu dostupnu snagu da traži baznu stanicu, što je proces koji može napraviti signale koji mogu da smetaju u procesu leta.

Sistemi za komunikaciju i navigaciju aviona primaju signale sa razdaljine od nekoliko stotina kilometara, što znači da imaju veliku osetljivost, na čije funkcionisanje mogu uticati telefoni.

Oprema za merenje razdaljine (DME) je jedan od nekoliko ključnih navigacionih sistema, pored GPS-a i inercijalne navigacije i ona je najosetljivija na rad mobilnih telefona. Naime, radna frekvencija GPS-a je 1,1-1,5 GHz, a radna frekvencija DME sistema 900-1000 MHz, što je relativno blizu 1 GHz mobilne komunikacione mreže, a to znači moguće smetnje od mobilnih telefona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi