Apple Watch dobija „lekarsku diplomu“: novi patent moći će da meri temperaturu kad ste bolesni

Iako je još u Apple Watch 8 seriji lansiran senzor telesne temperature, on ne može da meri temperaturu kad imate groznicu, a novi patent baš to treba da omogući

Apple Watch dobija „lekarsku diplomu“: novi patent moći će da meri temperaturu kad ste bolesni

Američki gigant Apple dobio je odobrenje institucija za novi Apple Watch patent, koji treba da meri temperaturu ljudskog tela, čak i kada ste bolesni. Iako je Apple opremio Watch 8 seriju pametnih satova sezorom telesne temeprature, on se uglavnom koristi za praćenje menstrualnog ciklusa i procenu dana ovulacije i prati promene telesne temeprature tokom spavanja i ne može ujedno da meri unutrašnju temperaturu tela kada imate groznicu.

Upravo to bi trebalo da omogući novi patent mereći unutrašnju temperaturu ljudskog tela i u slučaju bolesti i groznice. Osnovna telesna temperatura odnosi se na temperaturu vitalnih organa kao što su srce, mozak i drugi, a normalna vrednost iznosi oko 37 stepeni Celzijusa. Kada ova vrednost pređe taj prag i raste ka 38 i više stepeni, lekari smatraju da osoba ima temperaturu, odnosno groznicu.

Takođe, temperatura merena u uhu najvernije održava osnovu telesnu temperaturu, ali je mnogi smatraju invazivnom. Novi patent za Apple Watch omogućava merenje temperature na neinvazivan način, ali površinska telesna temperatura može da bude manje precizna zbog promena u okolini.

Ipak, ovo je još jedan korak napred u spajanju tehnologije i zdravstva, ali ipak treba napomenuti da Apple patenti ne postanu uvek i prozivodi, ili ne budu implementirani u određeni proizvod.

S druge strane, verovatno je da će Apple ipak to implementirati, uzevši u obzir da je njegova konkurencija, Google prošle godine dodao funkciju termometra u Pixel 8 Pro, koja meri temperaturu preko čela putem infracrvenog senzora.

Ovaj senzor je odobren od strane američke agencije za hranu i lekove FDA za zvaničnu upotrebu u januaru ove godine, ali je trenutno samo dostupan korisnicima u SAD, dok druge zemlje funkciju mogu da koriste samo za merenje temperature objekata, ne i telesne, podseća portal 3c.ltn.com.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi