Pratite nivo šećera u krvi bez čestog bockanja iglom pomoću iPhone dodatka

San o tome da ćete pomoću Apple Watch uređaja moći u realnom vremenu da pratite nivo šećera u krvi, zaboravite na neko vreme, ali sada je tu jedan važan dodatak

Pratite nivo šećera u krvi bez čestog bockanja iglom pomoću iPhone dodatka

Sve je više ljudi koji boluju od dijabetesa ili povišenog nivoa glukoze u krvi koji dovodi do ozbiljnih komplikacija ukoliko se ne kontroliše i ne leči. Između ostalog, dijabetes tip 2 danas nazivaju bolešću savremenog doba i modernog načina života sa puno stresa. Nije pošteđena ni mlada populacija. Pravilna kontrola podrazumeva često „bockanje“, ali kako stvari stoje uskoro će se rešiti taj nimalo prijatan postupak. Naime, američka FDA agencija je po prvi put zvanično odobrila uređaj za praćenje nivoa šećera u krvi koji se preko Bluetooth veze povezuje sa Apple iPhone telefonom. Važan detalj je da njegova nabavka ne zahteva zvanični lekarski recept.

Američka savezna agencija za hranu i lekove (FDA) je odobrila Dexcom Stelo biosenzorski sistem za merenje nivoa šećera u krvi, koji koristi BT vezu sa vašim iPhone telefonom. U FDA kažu da uređaj nije namenjen onima kojima je dijagnostifikovana hipoglikemija tj nizak šećer u krvi, niti onima kojima je prepisan insulin. Za te pacijente su dostupni uređaji na recept.

Precizna kontrola šećera u krvi je najvažnija

Novi uređaj je namenjen osobama sa dijagnozom dijabetesa tip 2, a koji nisu zavisni od insulina, kao i svima koji su u riziku od razvoja dijabetesa.

Dexcom Stelo biosenzor glukoze je integrisani CGM (iCGM) uređaj namenjen svima starijim od 18 godina koji ne koriste insulin, kao što su pojedinci sa dijabetesom koji leče svoje stanje oralnim lekovima ili oni bez dijabetesa koji žele da bolje razumeju kako ishrana i vežbanje može uticati na nivo šećera u krvi, čemu im u velikoj meri asistira namenski softver i aplikacija na iPhone telefonu, prenosi 9to5mac.

Stelo Glucose Biosensor sistem koristi flaster senzor, uparen sa aplikacijom instaliranom na korisnikovom Apple iPhone telefonu za kontinuirano merenje, snimanje, analizu i prikaz vrednosti glukoze u krvi.

Merenja se vrše automatski svakih 15 minuta, a svaki senzor u obliku flastera se može nositi do 15 dana pre zamene drugim. Dexcom tvrdi da će se uređaj u prodaji na SAD tržištu pojaviti tokom leta.

Neinvazivno merenje nivoa šećera u krvi, ostaje sveti gral. Prošle godine je objavljeno da je ovo prvobitno trebalo da bude predstavljeno kao karakteristika originalnog Apple Watch ručnog sata. To se pokazalo previše ambicioznim, a FDA je nedavno upozorila ljude od korišćenja sličnih  neinvazivnih proizvoda, a kojih ima pregršt na tržištu jer nisu pouzdani.

Ovo, međutim, ostaje dugoročni cilj i čini se izvesnim da ćemo ga na kraju ipak videti na Apple Watch uređaju, ali do tog trenutka nas verovatno deli nekoliko godina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. sasa022

    Da li ce mozda doneti pojeftinjenje ?

    Dexcom G i FreeStyle Libre postoje vec godinama


    View image at the forums


    Dexcom vs. Abbott FreeStyle Libre: CGM Function, Accuracy, and Cost

    All the info a person with diabetes would need to choose between Dexcom and the Abbott Libre continuous glucose monitor.


    View image at the forums

    www.healthline.com

  2. Ovo je dexcom, radiće verovatno i na androidu. Tekst je nebulozan. 😁
    Jedino ovde bitno pomena da ide bez lekarskog recepta.

  3. niki999

    Kao neko kome ovo treba mogu da kažem da trenutni sistemi opet koriste iglu samo ta igla "stoji" u koži i naravno onda može da se stalno meri. Meni se ovo rešenje ne dopada da neko strano telo makar i da ne radi ništa stoji 24/7 u telu ako baš ne mora. Prava stvar je da to svatno bude bez igle ali do toga ćemo se načekati. Ima nekih glasina oko nekih satova lai te glasine se provlače već 10 15 godina.

  4. ness1602

    Pa i plomba ti je strano telo pa stoji 40 godina, nema to veze sa tim.

  5. niki999

    Pa i plomba ti je strano telo pa stoji 40 godina, nema to veze sa tim.

    Za tebe nema za mene ima i to je to.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi