Apple dominacija – iPhone zauzeo sedam mesta u listi 10 najprodavanijih telefona

Sedam od deset najprodavanijih modela telefona u 2023. godini bili su različiti iPhone modeli, čime se Apple dominacija na tržištu širi, pokazuje nova statistika

Apple dominacija – iPhone zauzeo sedam mesta u listi 10 najprodavanijih telefona

Izveštaj kompanije Counterpoint o najprodavanijim modelima telefona u 2023. godini otkriva da su, od top 10, čak sedam vrhunskih pozicija zauzeli različiti modeli iPhone telefona, a jedino iPhone SE se nije našao tu. Ova zapanjujuća statistika daje uvid u to da je Apple dominacija na globalnom tržištu pametnih telefona itekako bila pristuna prošle godine.

Prva tri mesta na listi pripadaju različitim varijantama iPhone 14 serije, pri čemu je osnovni model zauzeo najvišu poziciju. U toku godine, tačnije u septembru, lansirana je iPhone 15 serija, i čak se i ona našla na pozicijama 5, 6, i 7 sa zapaženim rezultatima, uprkos tome što se prodavala samo tri meseca u 2023. Na četvrtom mestu je iPhone 13, najpristupačniji model modernog dizajna koji nudi Apple.

Kao iznenađenje, na listi se nije našao iPhone SE iako je najpristupačniji. Glasine ukazuju da bi to moglo biti zbog zastarelog dizajna i potencijalno manje atraktivne veličine za potrošače. Pojedini insajderi ističu da Apple možda neće proizvoditi novu verziju iPhone SE modela.

U prethodnom Counterpoint izveštaju za 2022. godinu, iPhone SE je ipak bio uključen na listu, a to znači da je Apple dominirao sa osam od deset najprodavanijih telefona.

Tri poslednje pozicije ove godine na top 10 listi pripadaju južnokorejskom gigantu Samsung i njegovim modelima. Kompanija ima nekoliko skupih vodećih modela, poput Galaxy Z Fold čija je cena 1800 dolara. Očekivano, on se nije našao na listi najprodavanijih, a mesta na listi su bila rezervisana za jeftinije modele.

Na osmom mestu našao se model Galaxy A14 5G, dostupan po ceni od oko 200 dolara. Deveto mesto zauzima Galaxy A04e sa cenom od 100 dolara, dok desetu poziciju zauzima Galaxy A14 4G sa cenom od 160 dolara.

Samsung se suočava sa izazovom izdvajanja na tržištu zbog obilja modela koje lansira. U periodu od 2021. do 2023. godine, prema bazi podataka portala GSMArena, Apple je lansirao 13 modela telefona, dok je Samsung objavio čitavih 89 različitih modela telefona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (23)
  1. Masster

    Statistika je cudna zivuljka, svakakve zakljucke mozes da izvuces. Uglavnom poenta ove vijesti je da jabuka ima 3 modela godisnje a samsung i xiaomi po 40-50 modela godisnje. Za kompaniju je jedino bitno kolika joj je dobit na kraju godine, u cemu je jabuka sigurno doktorirala izmuzanje korisnika, a koji je najprodavaniji telefon na svijetu je samo vic.

  2. Influneseri rade svoje. Da Samsung izbaci vanzemaljski telefon, influenser(ice) znaju samo za Apple i to je to. Plave i zelene poruke, drugačiji dizajn, sve to postalo statusni simbol bogatstva, raskoši i utjecaja, te takvim osobama je "iz poniženja" da koriste bilo šta što nije od Appla-a. Influenser(ice) taj uticaj prenose dalje i imamo ovo što imamo. Danas su nažalost mnogi spremi da se odreknu žene, djeteta, da se raskući, samo da ima neki od Apple proizvoda. Odavno je taj brend prestao biti brend, sada je to kult.

  3. Ovo sto si napisao nema veze sa zivotom. iPhone je jednostavno najbolji i to mogu argumentovano da ispisem i zasto. Imao sam pristup not for sale modelu s24u kao naravno i s23u koji sam koristio. I sa 100% sigurnostcu mogu reci da je iPhone najkompletniji uredjaj na trzistu. Pixel telefone mogu pohvaliti ali i dalje nije to na nivou iPhone uredjaja. S toga vase komentarisanje je ciste hejterske prirode i jako je ruzno da tako govorite.

  4. Mizantrop

    Ovo sto si napisao nema veze sa zivotom. iPhone je jednostavno najbolji i to mogu argumentovano da ispisem i zasto. Imao sam pristup not for sale modelu s24u kao naravno i s23u koji sam koristio. I sa 100% sigurnostcu mogu reci da je iPhone najkompletniji uredjaj na trzistu. Pixel telefone mogu pohvaliti ali i dalje nije to na nivou iPhone uredjaja. S toga vase komentarisanje je ciste hejterske prirode i jako je ruzno da tako govorite.

    Niko nije tvrdio da apple uređaji nisu dobri, nego da su njihovi korisnici članovi sekte. I u pravu su, jer doza snobizma kojom "zrače" preponosni vladnici iphonea samo govori kako oni sami nemaju svetu šta da ponude, krijući se iza preplaćenog loga. Jedini hejteri su oni koji dele ljude na plave i zelene oblačiće. Jadno i nacistički.

  5. Pa dobro, stvar ukusa. Koristim i Samsung i iPhone, slično je sve to sada, ne primećujem da je iPhone bolji nešto posebno. Da moram da ostanem samo sa Samsungom nikakav problem ne bi bio, barem što se mene tiče.

  6. Kako mislis nemaju sta da ponude? Pa sta je ponudio s24u? Veliko nista😂 generalno dosli smo u stadijum gde sve ide na kasicicu ukljucujuci i PC segment (desktop komponente itd)

    Ma naravno bista ne fali ni njemu. Ni generalno da se koristi i stariji iphone. Nema vecih benefina osim kamera i SOC-a koji jer overkill postao 😂 ali meni je cam NO1 a taj ugodjaj samo iPhone pruza.

    Sto rece gore dosli smo u stadijum gde moraju svi da izmisljaju toplu vodu 😂 no

  7. Ovo sto si napisao nema veze sa zivotom. iPhone je jednostavno najbolji i to mogu argumentovano da ispisem i zasto. Imao sam pristup not for sale modelu s24u kao naravno i s23u koji sam koristio. I sa 100% sigurnostcu mogu reci da je iPhone najkompletniji uredjaj na trzistu. Pixel telefone mogu pohvaliti ali i dalje nije to na nivou iPhone uredjaja. S toga vase komentarisanje je ciste hejterske prirode i jako je ruzno da tako govorite.

    Ne mogu se složiti. Haj da si naveo bar jednu stvar u kojoj je iPhone bolji od s24U, pa hajde, ali nisi, niti možeš jer toga nema. Sve je u 5 deka. Niti je iPhone bolji od S24U niti je S24U bolji od iPhone-a.

    Stvar je u pristupu svemu tome. Općepoznato je da iPhone korisnici, nevezano za tehnologiju jer se većinom takvi u nju i ne razumiju, sebe smatraju uzvišenijim i privilegovanijim u odnosu na ostale. Znam iz ličnog iskustva da osoba koja ima prepaid broj, na računu nema ni 2 KM (1€), ali na kredit je kupila iPhone 15 Pro i komentariše drugu osobu koja je direktor jedne IT kompanije: "Kakav je to direktor, a ni iPhone nema". A taj čovjek je multimilioner, može nas sve ovdje kupiti, zajedno sa Benchmark redakcijom i da ne osjeti manjak na kontu.

    To je problem kod Apple korisnika općenito. Taj fašistički pristup same kompanije, koja svojom rješenjima stvara jaz među ljudima. Možda zeleni i plavi oblačići djeluju bezazleno, ali upravo to je primjer kako Apple smatra da su ostali manje vrijedni pa ih je potrebno posebno i označiti. Oni ne pripadaju kultu i treba ih se kloniti. To su manje vrijedne osobe i zato smo ih označili, da ih se klonite.

    Tako razmišlja klasični Apple rukovodilac i inžinjer, a korisnik nesvjesno to i prihvata.

  8. Pa napisah da mogu, ali kako nije ni tema ni mesto za to nisam obrazlozip nista . Svakako kamere su bolje na 15 pro u svakom amialu te reci. I da znam nosi dslr ne telefon itd jednostavno telefon u dzep i cao. Video 10/10 na iphone samsung 8/10 fotke 10/10 iphone 8.5/10 samsung… u cropu se najbolje vidi koliko su fotke sa ip15 pro superiornije… zoom cam je bolja ali meni zaista to ne igra ulogu. A i 15 pm ima identicni zoom ali usled gabarita opredelio sam se za manjeg brata ba usrb zoom-a ali iskreno za sad meni preko 2x ne treba i kada zatreba to je 1 u 500x😁

    Svakako ri na osnovu jedne osobe generalizijes sve apple korisnike. Evo ja sam apple korisnik , i ako imam izbor i to me svrstava u tabor ne razumem se u tehnologoju? 😂

    Ja razumem da ti sve to povuces infose sa neta oblacici itd ali ta prica kod mene ne ide 😂 meni je tu sasvim drugo bitno. A na tim poljima me je android genealno izdao…

  9. Lanikor

    Pravi smekeri furaju Vertu od 50ak hiljada zelembaca (fun fact, ovaj im nije najskuplji).


    View image at the forums


    Mobile

    VERTU ® luxury phones - classic Signature V, contemporary Aster P, pioneer Web3 phone METAVERTU - offer unique mobile experience. Explore at VERTU Official NOW!


    View image at the forums

    vertu.com


    View image at the forums

  10. Na zalost vertu je samo sminka

  11. Pa napisah da mogu, ali kako nije ni tema ni mesto za to nisam obrazlozip nista . Svakako kamere su bolje na 15 pro u svakom amialu te reci. I da znam nosi dslr ne telefon itd jednostavno telefon u dzep i cao. Video 10/10 na iphone samsung 8/10 fotke 10/10 iphone 8.5/10 samsung… u cropu se najbolje vidi koliko su fotke sa ip15 pro superiornije… zoom cam je bolja ali meni zaista to ne igra ulogu. A i 15 pm ima identicni zoom ali usled gabarita opredelio sam se za manjeg brata ba usrb zoom-a ali iskreno za sad meni preko 2x ne treba i kada zatreba to je 1 u 500x😁

    Svakako ri na osnovu jedne osobe generalizijes sve apple korisnike. Evo ja sam apple korisnik , i ako imam izbor i to me svrstava u tabor ne razumem se u tehnologoju? 😂

    Ja razumem da ti sve to povuces infose sa neta oblacici itd ali ta prica kod mene ne ide 😂 meni je tu sasvim drugo bitno. A na tim poljima me je android genealno izdao…

    Nisam ni napisao svi, nego većina. Većina je tehnološki nepismena, ali totalno. Takvih kao ti je jedno možda 10% u vrh glave. Od 100 Apple korisnika, 90 ih ne zna ni šta koristi, vidi samo jabuku i to je to.

    A kad smo kod kamera, iskreno meni je S serija broj 1. Mislim da je i Benchmark radio opširan test flagship kamera, i tu je S23U izdominirao.

    Opet, možda je tebi subjektivno bolja kamera na iPhone telefonu, ali sve i da jeste tako, razlika je premala. Danas su telefoni došli do zida, dalje ne može. Nisu ovo više vremena kao kad je izašao Android 2.2.
    Tad je bila ogromna razlika između Androida 2.1 i 2.2, a danas skoro da i nema razlike između Androida 9 i Androida 14. Isto tako, razlika iOS-a 6 i 7 je drastična, a razlika između iOS-a 10 i 17 je minorna.

    Tehnološki se nema kud. Probalo se i sa preklopnim telefonima, ali dok god ne izmisle staklo koje se može savijati i dokle god se unutarnji displej može ogrebati noktom, nije to to.

    Sad je je jedino na sceni mjerenje "čiji je veći" i ko ima kakve balončiće. Nažalost.

  12. Toga svi trebamo biti svesni da je sve na kasicicu isto vazi i za pc industriju… i to vec par godina.

    A sto se cam tice volim crop i na osnovu toga uvidim kakav je detalj. A tu igra ulogu vel senzora i tu iphone sa velikim senzorom a manjim brojem mpx bas dobro radi posao uz photonic engine u deep fusion def su teksture daleko bolje kod jabuke. Video takodje. Svakako s24u koji sam koristio bio je na prvoj verziji i verovatno ce pobojsati color noise koji je veoma izrazen kod njega u nocnim uslovima kao i dynamic range. Zoom i ako je 5x pravi bolje fotke od s23u ali opet nisam s23u imao paralelno sa s24u pa da odradim direktan test… bice prilike

  13. Jedina stvar koja je tačna a da sam pročitao za ajfon jeste da je vrlo stabilan iOS i da ne baguje vremenom.
    Sve ostalo je... pa recimo preuveličano. Sledeći fon će definitivno biti neki Android iz više klase, nije ajfon za mene.

    Ima dobar video i solidnu kameru ali meni to jako malo znači, jer me jednostavno to apsolutno ne zanima.
    Probao, ne ide, fotkam i snimam i ne znam šta ću s tim, tako da je meni samo SoC bitan na telefonu.
    SoC im jeste brz al se jako greje pod velikim opterećenjem i guta bateriju u tim uslovima.

  14. Jedina stvar koja je tačna a da sam pročitao za ajfon jeste da je vrlo stabilan iOS i da ne baguje vremenom.
    Sve ostalo je... pa recimo preuveličano. Sledeći fon će definitivno biti neki Android iz više klase, nije ajfon za mene.

    Ima dobar video i solidnu kameru ali meni to jako malo znači, jer me jednsotavno to apsolutno ne zanima.
    Probao, ne ide, fotkam i snimam i ne znam šta ću s tim, tako da je meni samo SoC bitan na telefonu.

    Ma baguje itekako. Sjeti se samo afere sa namjernim usporavanjem rada telefona, ko fol zbog baterije. Danas Android, posebno u Samsung implementaciji je čak i bolji od iOS-a. Još na to dodaj 5 ili 7 godina podrške, nema dalje.

  15. To nije bagovanje vec bezobrazluk… ali su kasnije ostavili opciju da se iskljuci downclock cpu u verziji 11.3, a uveli su sa 11.1 taj downclock za ip6 i novije… svakako iphone ima podrsku od 7 godina vec od 6s s toga to je vidjeno, a samsung moze ko motorola da ispali (edge plus 2020) obecan andr 13 nikad ga nije dobio… a ruku na srce jedan izuzetan telefon.

  16. Šta znam meni iOS nije bagovao ali određeni softver baguje na iOS ali to je do tog softvera, ne toliko do iOS.
    Recimo Android kada ga uzmeš posle dužeg vremena i milion i jedne notifikacije u tray, treba mu vremena da "dođe sebi".
    To se ne dešava na iPhone.

    Ali druge stvari su mane, ograničenost ekosistema, sve se radi na jedan način, izbor aplikacija je ograničen ako ne želiš da plaćaš svaku.
    Nema emulatora, nema piraterije, nema nekih specijalizovanih softvera, appstore je apsolutno smaračko mesto.
    Šta znam ja sam u IT i mnogo toga što znam da ima na Androidu ovde ne mogu da nađem, meni ne treba da snimam/editujem audio/video, treba mi da skeniram network i tako to.

    Imam poslovni Android ali low end i pored svih mana meni je taj OS superioran, ne po stabilnosti i fluidnosti ali po mogućnostima svakako i zato ću uzeti neki Galaxy iz visoke klase sledeći, da li S Ultra ili Fold nisam još odlučio.

    Ko ima sve Apple stvar jasna. Mislio sam ići tim putem posle ajfona ali posle ovog iskustva mislim da će mi ovaj ajfon biti poslednji Apple proizvod koji ću kupiti.

  17. Šta znam meni iOS nije bagovao ali određeni softver baguje na iOS ali to je do tog softvera, ne toliko do iOS.
    Recimo Android kada ga uzmeš posle dužeg vremena i milion i jedne notifikacije u tray, treba mu vremena da "dođe sebi".
    To se ne dešava na iPhone.

    Ali druge stvari su mane, ograničenost ekosistema, sve se radi na jedan način, izbor aplikacija je ograničen ako ne želiš da plaćaš svaku.
    Nema emulatora, nema piraterije, nema nekih specijalizovanih softvera, appstore je apsolutno smaračko mesto.
    Šta znam ja sam u IT i mnogo toga što znam da ima na Androidu ovde ne mogu da nađem, meni ne treba da snimam/editujem audio/video, treba mi da skeniram network i tako to.

    Imam poslovni Android ali low end i pored svih mana meni je taj OS superioran, ne po stabilnosti i fluidnosti ali po mogućnostima svakako i zato ću uzeti neki Galaxy iz visoke klase sledeći, da li S Ultra ili Fold nisam još odlučio.

    Ko ima sve Apple stvar jasna. Mislio sam ići tim putem posle ajfona ali posle ovog iskustva mislim da će mi ovaj ajfon biti poslednji Apple proizvod koji ću kupiti.

    Da, ko ima neki od Apple proizvoda, onda je logično uzeti iPhone i uvezati u ekosistem.

    Ma mene jedino nervira to idealiziranje iPhone-a, ono tipa iPhone je iPhone, sve ostalo su pokušaji. Naravno da to nije tako, ali eto.
    Sjećam se jednom, prije 10-15 godina, da su pitali Jobsa ili onog debelog, Fil mislim da se zove, zašto govore "najbolji iPhone ikad" a ne govore "najbolji smartphone ikad" i zašto iPhone ne porede sa Samsungom S2 ili nekom drugim bendom tog vremena, kad on mrtav hladan odgovara: "nemamo mogućnost da poredimo, jer niko osim nas ne proizvodi iPhone. iPhone nije smartphone da ga možemo porediti sa drugim smartphone-ima, to je iPhone".
    I tako je i danas u glavama mnogih i to me nervira. Ja imam rezervni telefon Samsung A40, i evo nakon 5 godina radi kao i prvog dana. Ne baguje, nema laga, sve 10. Jest da je stao na OneUI 3, ali radi, kao što bi radio i iPhone iz tog vremena, ali za iPhone se uvijek veže ono "just works". I moj Samsung 5 godina star isto "just works", pa šta? Al et...

  18. Pa A40 je izasao 2019 a nema zuriranje 2 godine dok iphone iz tog perioda je SE2 koji radi ko singer i ima update…

  19. idijanac

    Dakle da li je moguce da se i ovde svodi sve na jedno te isto.
    Veciti hate Apple VS android.
    Al ste dosadni vise ......

  20. Corvus Corax

    zašto govore "najbolji iPhone ikad" a ne govore "najbolji smartphone ikad" i zašto iPhone ne porede sa Samsungom S2 ili nekom drugim bendom tog vremena

    Edine, to se zove "Marketing". Apple je to doktorirao. Dobar marketing + dobar proizvod = veliki uspeh. Činjenica je da Apple nije bezveze tu gde jeste. A ti ne gubi vreme po nekim "iPhone vs ostali" temama, život je kratak. Ne hejtuj, već uživaj i koristi šta god tebi duša ište.

  21. Pa A40 je izasao 2019 a nema zuriranje 2 godine dok iphone iz tog perioda je SE2 koji radi ko singer i ima update…

    Da, ali opet radi i sve aplikacije sa Play store-a rade i ažuriraju se. iPhone kad izgubi podršku, faktički je mrtav, Apple store počne iznacivati poruke da ta i ta aplikacija nije kompatibilna sa verzijom iOS-a i savjetuje u
    ažuriranje na posljednju verziju, a ažuriranja više nema ;), dok A40 će uredno dobijati ažuriranje aplikacija i dalje, bez obzira na verziju Androida. Tako će ostati još godina i godina, dok Android 11 baš ne zastari, kao danas što je zastario Android 4 i 5. A uvijek ima mogućnost i za neki Custom ROM, ako baš mora biti najnoviji OS.

    Iskusio sam šta znači kraj podrške za zatvorene sisteme kao što su iOS i Windows Phone i ne bih više, hvala :D.

  22. NovemberWhisky

    iPhone kad izgubi podršku, faktički je mrtav, Apple store počne iznacivati poruke da ta i ta aplikacija nije kompatibilna sa verzijom iOS-a i savjetuje u
    ažuriranje na posljednju verziju, a ažuriranja više nema ;)

    Odakle ovo? Nemam ni jednu aplikaciju na telefonu koja traži poslednji ios. ChatGPT traži 16.1, Arc traži ios 16. Ostale uglavnom 15 ili niže. U prevodu, bez problema bi mi radio i iphone 8, koji se pojavio pre skoro 7 godina.

  23. RingeRaja

    Niko nije tvrdio da apple uređaji nisu dobri, nego da su njihovi korisnici članovi sekte. I u pravu su, jer doza snobizma kojom "zrače" preponosni vladnici iphonea samo govori kako oni sami nemaju svetu šta da ponude, krijući se iza preplaćenog loga. Jedini hejteri su oni koji dele ljude na plave i zelene oblačiće. Jadno i nacistički.

    Bezveze je da ti prvi post na forumu bude ovakav, ali verovatno si se i registrovao samo da bi ispalio frustraciju.
    Aj pa neka bude malo konstruktivnije ubuduće.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi