Rekordni iPhone 15 troškovi proizvodnje možda će povećati cene iPhone 16 serije telefona

iPhone 15 troškovi proizvodnje znatno su veći nego za prošlogodišnje modele, što znači da bi kompanija mogla da ih prenese na kupce iPhone 16 serije telefona

Rekordni iPhone 15 troškovi proizvodnje možda će povećati cene iPhone 16 serije telefona

Procenjeno je da ukupne cene komponenti za, na primer iPhone 15 Pro Max, koštaju otprilike 558 dolara, što je povećanje od čak 12 posto u odnosu na isti model prethodne generacije. To je rekordan iznos ukupne cene delova za neki iPhone uređaj, a to znači da bi sledeće godine iPhone 15 troškovi proizvodnje mogli jednostavno da budu prebačeni na kupce sledeće, iPhone 16 serije.

Od 2018. do 2021. ukupna cena delova za Apple iPhone Pro Max modele kretala se od 400 do 450 dolara. Već 2022. troškovi su porasli za oko 20 posto, pre nego što su dostigli ovogodišnji rekord od 558 dolara, piše NikkeiAsia.

Cena telefoto kamere flegšip modela sada iznosi 30 dolara, što je povećanje od neverovatnih 380 procenata u odnosu na svog parnjaka iz prethodne generacije. Isto tako, novi, titanijumski okvir košta 50 dolara, što je povećanje od 43 posto u odnosu na okvir od nerđajućeg čelika koji imaju stariji iPhone uređaji. Tu je naravno i novi A17 Pro čip koji košta 130 dolara i to je naravno takođe povećanje i to za 27 odsto u odnosu na A16 Bionic čip koji se nalazi u Pro varijantama telefona serije 14.

Međutim, iPhone 15 troškovi proizvodnje ne odnose se samo na najbolji model, već i na druge telefone u seriji. Standardne komponente iPhone 15 koštaju 423 dolara, a u odnosu na osnovni iPhone 14 telefon to je povećanje od 16 posto.

Troškovi sledećeg, iPhone 15 Plus modela procenjeni su na 442 dolara i to je za 10 posto više u odnosu na isti model prošlogodišnje generacije. Kada je u pitanju osnovni Pro model i njegovi troškovi su porasli, ali najmanje u poređenju sa ostalima iz serije – za „samo“ osam posto, što čini da njegove komponente koštaju 523 dolara.

Ipak, uprkos povećanjima troškova, Apple ove godine nije povećao maloprodajne cene nijednog od svojih novih iPhone modela u odnosu na iPhone 14 seriju u vreme njenog lansiranja. Kompanija je, naime, odlučila da „apsorbuje uticaj povećanih troškova“. Jedina značajna promena je ukidanje 128 GB Pro Max modela, što znači da bi oni koji su inače imali model od 128 GB, sada morali da plate 100 dolara više za nabavku ovog modela u novoj seriji sa više memorije.

Međutim, već sledeće godine, kupertinska kompanija mogla bi da reši ovaj problem poskupljenja, tako što će povećati maloprodajne cene svojih telefona nakon lansiranje iPhone 16 serije sledeće godine. Pretpostavka koja stoji iza ove teze je da ukoliko Apple nastavi da upija uticaj povećanih troškova proizvodnje, njegovi krajnji rezultati će biti pogođeni, što može rešiti prebacivanjem dela troškova na kupce u maloprodaji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. Migrant

    Ako je razlika u troškovima za proizvodnju 15 i 15 Plus samo 19 dolara, zašto je u maloprodaji razlika 150e?

  2. DukeLander

    Pitas direktno Apple?

  3. Dovla_sheen


    View image at the forums

    Rekordni iPhone 15 troškovi proizvodnje možda će povećati cene iPhone 16 serije telefona​
    iPhone 15 troškovi proizvodnje znatno su veći nego za prošlogodišnje modele, što znači da bi kompanija mogla da ih prenese na kupce iPhone 16 serije telefona

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/r...a-ce-povecati-cene-iphone-16-serije-telefona/

    Neka riješe pitanje povećanja troškova tako što će iz pakovanja izbaciti telefon pošto su ostalo sve izbacili i oni i Samsung. Tuga me uhvatila kad sam uzeo u ruke kutiju sa S23ultra vrijednu 1300€ a unutra samo telefon i prejadni kablić koji mi ne podržava 45w punjenje sa punjača koji sam morao naknadno da kupim za tričavih 60€, naravno, došao je kršteni kabal 1.8m ali priča o očuvanju životne sredine možda kod Grete prolazi.

  4. illidan

    pa niko te ne tera da kupis taj telefon :)

    ima proizvodjaca koji daju sve u kutiji, pa eto, ima izbora za svakoga

  5. Kao da već nisu povećali cenu pa objašnjavaju kako su pojedini delovi poskupeli.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi