Osnovni iPhone 16 modeli izgleda takođe dobijaju A18 čip kao i njihova Pro „braća“

Predstojeća Apple serija telefona imaće ozbiljnije hardverske novine i to tako što će navodno, kao i Pro varijante, i osnovni iPhone 16 modeli dobiti A18 čip

Osnovni iPhone 16 modeli izgleda takođe dobijaju A18 čip kao i njihova Pro „braća“

Procesorske razlike među telefonima iste iPhone serije ubuduće izgleda više neće biti tako očigledne, jer će navodno svaki model pokretati čipovi iste generacije. Tako bi već od sledeće serije, i osnovni iPhone 16 modeli umesto da sa A16 pređu na A17 čipove, trebalo da imaju A18 čip, isto kao i Pro varijante uređaja.

Ovo tvrdi analitičar Džef Pu, koji posebno pokriva informacije o Apple kompaniji i njenom lancu snabdevanja, piše MacRumors. To je već drugi put da se ovakve glasine šire za predstojeće iPhone telefone.

Ukoliko se informacije ispostave kao tačne, to će zaista biti novina, s obzirom na to da je Apple poslednjih godina pokušavao da poveća svoj prosečan prihod po prodatim iPhone modelima upravo preko hardverskih razlika „vanila“ i Pro modela u serijama. Tako je došlo do tačke kada se osnovni modeli pokreću drugačijim, starijim čipsetovima, kako bi kompanija uštedela novac i zaštitila svoju profitnu maržu.

Takođe, to znači da A16 čip uopšte ne bismo videli u novim iPhone telefonima. U aktuelnoj seriji Apple telefona  raspored je takav da iPhone 15 i iPhone 15 Plus pokreću A16 Bionic čipovi, dok je za Pro varijante rezervisan A17 Pro čip.

Ipak, nekih razlika će ipak biti, tvrde analitičari. Iako iste generacije, različiti modeli telefona, imaće i različite modele čipova. Tako bi vanila modeli, odnosno odnosno osnovni iPhone 16 modeli trebalo da imaju osnovni A18 čip, a iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max nešto napredniji A18 Pro čip.

I dalje je, međutim, nejasno koliko će se osnovni A18 razlikovati od A17 Pro čipseta koji koriste aktuelni Pro modeli, što ćemo ako ne do izlaska zvaničnih informacija, videti barem među prvim „ozbiljnijim“ insajderskim glasinama.

Sve A18 čipove proizvodiće TSMC na svom „N3E“, odnosno 3 nm proizvodnom procesu druge generacije, koji će biti jeftiniji, a trebalo bi da daje bolje prinose od „N3B“ koji se koristi u proizvodnji A17 Pro, navodi tajvanski proizvođač čipova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi