Rolerkoster aktivira detekciju sudara na iPhone 14 i Apple Watch

Novi sistem za detekciju sudara na Apple satovima i telefonima ume da se zbuni kada odete u zabavni park, a za sada ne postoji rešenje sem da ugasite uređaje na ulasku.

Apple je sa premijerom novih uređaja predstavio i novu funkciju detekcije sudara koja u slučaju nesreće obaveštava službe kao što su hitna pomoć i policija. Međutim, pojavio se problem sa posetiocima zabavnih parkova kod kojih se detekcija sudara aktivira kada krene vožnja rolerkosterom.
Kako piše 9to5Mac, Apple hardver u telefonima i satovima brzu vožnju i nagle padove prepoznaje kao sudar i odmah poziva nadležne službe u pomoć. Vlasnica jednog zabavnog parka izjavila je da je policija obilazila ljude u parku bar šest puta u poslednjih mesec dana. Prijavljeno je da su problematični uređaji iPhone 14 serije, Apple Watch Ultra, Serija 8 i SE 2. Izgleda da napredni algoritmi i milioni sati podataka iz automobila koji su bili u sudarima ne pomažu da se ovaj problem zaobiđe.
 

Since the iPhone 14 went on sale, the 911 dispatch center near Kings Island amusement park has received at least six phones calls saying: “The owner of this iPhone was in a severe car crash…”Except, the owner was just on a roller coaster. by me: https://t.co/hp1fHZBIf6 pic.twitter.com/i0lZPoWzGz
— Joanna Stern (@JoannaStern) October 9, 2022

 
Vlasnici zabavnih parkova kažu da se dešavalo i ranije da u toku vožnje ljudi slučajno pritisnu i drže bočno dugme na telefonu ili satu i tako greškom pozovu policiju ili hitnu pomoć, ali da se sa detekcijom sudara situacija drastično pogoršala.
U pojedinim zabavnim parkovima stoje znaci sa upozorenjima na kojima piše da ne nosite telefone sa sobom na vožnje ili da ih bar isključite. Sa druge strane, YouTube kanal Luke Miani je probao da „istestira“ ponašanje novih iPhone telefona u sudarima, ali bez mnogo uspeha sa aktiviranjem nove opcije. Izgleda da je rolerkoster znatno efikasniji, verovatno zbog znatno veće promene u G silama, pritisku, brzini i slično.

Predstavnik kompanije Apple je izjavio da je Crash Detection „Izuzetno precizan u otkrivanju ozbiljnih padova i da ga je kompanija optimizovala za pozivanje pomoći korisnicima sa minimiziranjem lažno pozitivnih rezultata, ali da će nastaviti sa usavršavanjem i da će se truditi da eliminišu ovakve situacije.“
Kako izbeći lažne pozive?
Pošto ne možete uticati na Apple algoritam, jedini način da eliminišete ove lažne prijave je da ne nosite telefone i satove sa sobom, ili da ih isključite, odnosno prebacite u režim rada u avionu, kako se Crash detection opcija ne bi aktivirala.
iPhone 14
Sa druge strane, treba naglasiti i da Google ima sličan sistem na Android uređajima već sedam godina unazad i da niko do sada nije prijavio problem u zabavnom parku. Da li je u pitanju nova tehnologija koja još uvek nije dovoljno ispolirana ili nešto treće ostaje da vidimo u budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi