Vraća se Clippy, ima neraščišćena posla sa Windows Copilot-om

Clippy ima funkciju da oslobodi Windows 11 od suvišnog softvera (bloatware), ima specijalan zadatak da nokautira Windows Copilot

Vraća se Clippy, ima neraščišćena posla sa Windows Copilot-om

Clippy se na neki način ponovo vratio na Windows 11 desktop. Životni put je počeo kao asistent na Office 97 verziji. Ovoga puta mu je zadatak da oslobodi operativni sistem suvišnog i bespotrebnog softvera (bloatware) i to pomoću alata koji su proizvod nezavisnih softverskih kuća i zapravo nema veze sa Microsoft-om.

Ideja da čuveni Clippy oživi dolazi od nemačkog programera Belmina Hasanovića, koji je napravio Windows asistenta u vidu ikone animirane spajalice, baš kao što ga se sećate i to za njegov Winpilot, besplatni uslužni programski alat.

Kako piše Tom’s Hardware, Winpilot ima novu verziju (v2024.5.6) koja uključuje Tiny11 Builder, zasebnu alatku koja omogućava kreiranje veoma pojednostavljene instalacije Windows 11 operativnog sistema.

Pored te nove mogućnosti, Winpilot nudi niz funkcija koje se uglavnom vrte oko uklanjanja raznih bespotrebnih delova softvera iz Windovs 11 sistema, od uklanjanja podrazumevanih aplikacija koje ne nameravate da koristite, do naprednijih podešavanja.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Winpilot takođe može da reši problem sa pooštrenim postavkama privatnosti i ukloni Copilot funkcionalnosti iz Windovs 11 operativnog sistema, ukoliko niste zainteresovani za usluge asistenta veštačke inteligencije, a koju Microsoft definitivno forsira na svim novijim Windows verzijama.

Clippy je ponovo među nama – koristan ili ne, odlučite sami

Pitanje koje sve interesuje je zapravo kakvu ulogu ima Clippy u svemu tome? Winpilot asistent nudi pomoć, savete i predložene opcije, koje se pojavljuju na vrhu interfejsa aplikacije. Clippy vam takođe daje do znanja i obaveštava vas šta je sve Winpilot uradio vašem operativnom sistemu po pitanju uklanjanja suvišnog softvera koji samo zagađuje Windows i slično.

Sve ovo u vezi povratka Clippy-ja je veoma dirljivo i postoji neka ironija u činjenici da uslužni program koji je u suštini stvari zapravo  bespotreban, ima funkciju zaštitnika od softvera koji utiče da Windows OS postane tromiji i sporiji u radu.

Programer koji ga je ponovo oživeo, opisuje Clippy-ja kao „maničnog rođaka Microsoft Copilot asistenta“. Clippy voli da se šali koristeći šarenoliki jezik– tako da je u nekim situacijama vrlo zabavan. Međutim Clippy nije savršen i čini se da ima još posla da se Clippy dovede u red.

Ako vam ovaj alat deluje poznato, možda je to zato što postoji već neko vreme. Winpilot je novo ime za staru aplikaciju, BloatyNosy, ranije poznata kao ThisIsWin11. Kao što sugeriše staro ime BloatyNosy, radi na uklanjanju bloatware-a i obezbeđuje privatnost u radu, ali kao i uvek koristeći uslužne alate nezavisnih softverskih kompanija, tako da valja biti oprezan ukoliko imate nameru da ih koristite.

Manje važna podešavanja koja Winpilot može da obavi su verovatno OK za većinu korisnika, ali kada je u pitanju brisanje delova interfejsa Windows 11 operativnog sistema, kao što je Copilot, morate biti veoma pažljivi i oprezni u pogledu neželjenih nuspojava. Naročito u vezi budućih ažuriranja za Windows 11 OS.

Na primer, promene koje Microsoft uradi mogu da pokvare stvari u vezi sa podešavanjima Winpilota i naruši neke esencijalne Windows funkcionalnosti. Obožavatelje Clippy-ja će možda interesovati činjenica kako je njihov omiljeni asistent još ranije bio doveden na Windovs 11 desktop i to sa misijom da zameni AI, piše Techradar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi