Apple Watch pomaže u otkrivanju i praćenju najčešćeg oblika aritmije

Američka federalna agencija dodelila sertifikat zdravstvene tehnologije Apple Watch pametnom satu koji pomaže u pravilnom dijagnofistikovanju i lečenju atrijalne fibrilacije

Apple Watch pomaže u otkrivanju i praćenju najčešćeg oblika aritmije

Apple je još davne 2018. godine lansirao četvrtu generaciju pametnih satova iz Apple Watch 4 serije, kada je po prvi put uveo zdravstvene funkcije koje podržavaju detekciju elektrokardiograma (EKG). Jednostavno stavite prst na digitalni točkić sa bočne strane Apple Watch sata i sačekajte 30 sekundi.

Merenjem na ovaj način se dobijaju informacije o pulsu i srčanom ritmu. Ako zapis tokom očitavanja pokaže nepravilnu frekvenciju otkucaja srca (aritmiju) i ukoliko se ne oseća dobro, korisnik može da pogleda evidenciju podataka o praćenju rada srčane funkcije i konsultuje lekara.

Apple Watch pomaže da se pravilno dijagnostifikuje aritmija

U prošlosti, zbog strogih medicinskih propisa, funkcija zdravstvene aplikacije „Snimanje atrijalne fibrilacije“ na Apple Watch uređaju mogla se koristiti isključivo u svrhu informativne prirode. Međutim, sada kada je Apple uspešno prošao stroga testiranja i dobio zvanični sertifikat za primenu svoje zdravstvene tehnologije od strane američke savezne agencije za hranu i lekove (FDA), istorija podataka o atrijalnoj fibrilaciji otkrivenih preko Apple Watch će moći da se koristi za medicinska klinička istraživanja u lečenju najčešćeg oblika aritmije.

Zvaničnici kompanije Apple izjavili su juče objavili da je američka administracija za hranu i lekove izdala „prvu” sertifikaciju digitalne zdravstvene tehnologije kao pomagala za potrebe „snimanja funkcije atrijalne fibrilacije” na Apple Watch uređaju u okviru svog programa za razvoj medicinskih uređaja i pomagala u lečenju (MDDT).

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Sertifikacija znači da će se ova funkcija koristiti kao alat za merenje opterećenja atrijalnom fibrilacijom i da je sekundarna tačka u istraživanjima uređaja za ablaciju srca dizajniranih za lečenje aritmije.

Prva funkcija Apple Watch ručnog sata „Snimanje atrijalne fibrilacije“ može pomoći korisnicima da otkriju i dugotrajno prate znake atrijalne fibrilacije na srcu i omogućava korisnicima da dele relevantne podatke o ovoj funkciji tokom lečenja i konsultacija sa lekarom.

S obzirom na široku rasprostranjenost Apple Watch pametnog sata, ova funkcija, nakon što je zvanično sertifikovana, takođe znači da će visoka preciznost otkrivanja atrijalne fibrilacije putem Apple Watch-a, pomoći da se decentralizuje postupak otkrivanja i praćenja bez potrebe odlaska u specijalizovanu medicinsku ustanovu. Upotreba kliničkih ispitivanja povećaće obim i raznovrsnost istraživanja, prenosi The Liberty Time.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi