Veštačka inteligencija uzrok sve više otkaza u IT industriji

Veštačka inteligencija je znatno napredovala u poslednjih nekoliko godina, i njen uticaj na naše živote je veliki. Međutim, postoji i druga strana medalje

Pored pozitivnog uticaja na naše živote, veštačka inteligencija u poslednje vreme uzima danak u IT industriji. Mnogi zaposleni ostaju bez posla, jer su njihove pozicije donekle ili u celosti zamenjene veštačkom inteligencijom.

Jedna grana industrije posebno se suočava sa izazovima veštačke inteligencije — tehnološki (IT) sektor. CNN je pisao da sve veći broj tehnoloških kompanija navodi veštačku inteligenciju kao razlog za otpuštanje zaposlenih.

Prema sajtu Layofs.fyi samo ove godine 839 tehnoloških kompanija je otpustilo 216.328 ljudi. Poređenja radi, prošle godine je 1.058 kompanija otpustilo 164.709 zaposlenih, a tek je jul 2023. godine.

U aprilu mesecu, Dropbox je objavio da otpušta 16% svoje radne snage – 500 zaposlenih – navodeći veštačku inteligenciju kao uzrok. Kompanija je tvrdila da joj je sada potrebna “drugačija kombinacija skupova veština, posebno kada su u pitanju veštačka inteligencija u ranoj fazi razvoja proizvoda”, navodi se u njihovom blog postu.

Još uvek ima nade za one koji znaju da rade sa veštačkom inteligencijom

Ipak, CNN uliva nadu: “Umesto da ceo skup veština postane zastareo preko noći, kao što bi se neki mogli bojati, čini se da neposredniji uticaj novog skupa AI alata primorava kompanije da prebace resurse kako bi bolje iskoristile tehnologiju – i bolje plaćanje radnika sa AI ekspertizom.”

Ovo pokazuje da, uprkos masovnim otpuštanjima zbog pojave novih AI alata, tehnološke kompanije uveliko ulažu ne samo u samu tehnologiju, već i u ljude koji imaju potrebne veštine.

Neki stručnjaci primećuju da potražnja kompanija za zaposlenima sa iskustvom u veštačkoj inteligenciji raste – i da su sve traženiji ljudi koji žele da se bave tim poslovima.

Bolje plate za AI stručnjake

Rodžer Li, osnivač layoffs.fyi i comprehensive.io, rekao je za CNN da je nedavna analiza podataka sa comprehensive.io pokazala da su plate viših softverskih inženjera specijalizovanih za veštačku inteligenciju ili mašinsko učenje 12% veće nego za one koji nisu specijalizovani za tu oblast – nešto što je nazvao “AI premijum”.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi